Nu har det bekräftats. Det fenomen som uppmärksammades i Kanada i början av svininfluensapandemin 2009 är helt korrekt. Det var de människor som vaccinerat sig mot säsongsinfluensan året innan som löpte störst risk att drabbas av svininfluensan.

Doktor Danuta Skowronski, en influensaexpert från Vancouver, har lett forskarteamet som gjorde denna observation. Fem andra studier i andra provinser har visat samma sak – de ovaccinerade drabbades inte i lika stor utsträckning. Dessa studier avvisades med att det måste ha varit något fel på säsongsinfluensavaccinet i Kanada, ”ett kanadensiskt problem”.

Nu har emellertid en ny studie gjorts av en forskargrupp med Skowronski i spetsen. De har återskapat situationen med hjälp av 32 stycken illrar. Hälften av dem fick säsongsinfluensavaccin anno 2008 och andra hälften fick placebo. Studien var blind, vilket betyder att forskarna inte visste vilka illrar som fick vad. Sedan smittades alla illrar med H1N1-virus.

Läs mer på vaccin.me, Forskare i Vancouver har upptäckt att säsongsinfluensavaccin orsakade svårt insjuknande i svininfluensa

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här