Fransmän förbjuds skicka guld och kontanter med posten

kontanter

Frankrike blir först i EU med att förbjuda sina medborgare att skicka kontanter och ädelmetaller som guld och silver med posten.

Enligt ett nytt lagförslag från François Hollande och hans regering ska förbudet gälla såväl vanliga brev som rekommenderade och värdeförsäkrade sådana. Den nya lagen är ett led i kampen mot så kallad ”penningtvätt” och finansiering av terrorism, enligt regeringen.

Guld och kontanter har länge varit en nagel i ögat på västvärldens makthavare eftersom medborgarnas transaktioner inte kan övervakas på samma storskaliga och automatiserade sätt som vid elektroniska banköverföringar. Därför har såväl den globala bankindustrin som politiker drivit lagstiftningen i riktning mot ett helt kontantfritt samhälle, där allt kan övervakas.

Den svenske kriminologen Jerzy Sarnecki, som arbetar på uppdrag av den internationella bank- och finanslobbyns svenska intresseorganisation Finansförbundet, har gått så långt som att argumentera för ett totalt förbud mot kontanter i Sverige. Denna åsikt framförde han i egenskap av bankindustrins lobbyist under Almedalsveckan 2009 samt i en artikel på Dagens Nyheters debattsida i maj samma år.

Klicka på läs mer nedan.

I bloggosfären har det nya franska förbudet tolkats som att regeringen vill försvåra för människor att använda guld och kontanter för investeringar och betalningar överhuvudtaget.

”Som bekant är kanske det vanligaste sättet att köpa ädelmetaller för investeringsbehov eller som hedge genom att göra det på distans online, vilket nu alltså i praktiken förbjudits i Frankrike. Till detta finns begränsningar i Frankrike, Italien och Spanien på hur stora transaktioner eller köp man får genomföra med kontanter över huvud taget”, konstaterar den svenske ekonomibloggaren Lars Wilderäng i en kommentar på sin blogg Cornucopia.

Källa: Fria Tider

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here