När vi tänker på ålderns höst så kanske vi oroar oss för saker som att bli glömsk eller att ramla av en stol och dö i sviterna av en bruten höft. Modern medicin kan ju få det att framstå som att åldrandet är en sjukdom i sig. Fast om vi ser på alternativmedicin så finns det många röster som talar om biologisk ålder och möjligheten att själv påverka denna utveckling.

Kan du bromsa åldrandet och se fram emot en meningsfull tillvaro som gammal med kortspel? Om kognitiv hälsa beror på mer än genetik och vad du äter så kan detta vara en möjlighet. Låt oss ta en titt på vad modern vetenskap och forskning har att säga om den saken…

3 studier som visar sambandet mellan kognitiv hälsa och kortspel

Ska du sätta dig in i chicago regler eller lära dig en ny variant av poker för att säkra ett värdigt åldrande? Det kanske du borde göra! Inte bara enligt de som anser att tankar påverkar kroppens hälsa.

3 studier som visar sambandet är:

  1. Kognitiv träning för äldre med bräd- och kortspel

I denna studie med hälsosamma äldre personer, 65 år och äldre, ville man utvärdera den kognitiva effekten av att spela moderna bräd- och kortspel. Personerna i studien var alla boende på ålderdomshem och resultatet var anmärkningsvärt.

Det visade sig att de som spelade bräd- och kortspel förbättrade sin verbala förmåga. Utöver detta kunde man se att spelen också var bra rent motoriskt med ökad impulskontroll.

  1. Edinburgh Universitets kort- och brädspelsstudie

En annan intressant studie är denna från Edinburgh Universitetet. Över 1000 personer över 70 deltog. Studien visade att de som regelbundet spelade icke-digitala spel som kortspel och brädspel klarade sig bättre i minnes- och tanketester.

Studien visade också att mer av dessa spel i äldre ålder fungerade positivt för viss typ av tankeverksamhet. I synnerhet för minnet men också för tankehastigheten och därmed för interaktioner med andra människor.

  1. Studier från Wisconsins Alzheimer Institute och University of California

Här har vi mer forskning som visar på att kortspel kan vara avgörande för äldre personers mentala hälsa. Forskningen tyder på att kortspel kan påverka hjärnan på flera olika sätt.

Kortspelen kan leda till:

  • Ökad hjärnvolym
  • Förbättrat korttidsminne
  • Bromsad kognitiv försämring

Det verkar helt enkelt som att kortspel och brädspel som rummy, bridge och poker ger hjärnan en workout. För att njuta av spelen så krävs det ju strategiskt tänkande, matte såväl som koordination mellan öga och hand.

Det borde alltså vara alldeles uppenbart att ålderdomshem såväl som privatpersoner som klarar vardagen hemma bör se på möjligheter till att spela den här typen av spel. Genom att träffa andra i samma ålder och spela tillsammans så får vi ju även den sociala biten som inte är mindre viktig då vi blir äldre.

Går det att bromsa åldrandet med kortspel?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här