I en ny debattartikel i The Telegraph hävdar Ben Wallace, fd försvarsminister i Storbritannien att genomsnittsåldern på de ukrainska soldaterna vid fronten är 40 år. Sen fortsätter han med att jag ”förstår att President Zelensky önskar ha kvar de yngre för framtiden, men faktum är att Ryssland mobiliserar hela sitt land i smyg”.

Wallace tycker att Väst måste fortsätta stödja Ukraina men att Ukraina också behöver göra sin del. Alltså kasta de kvarvarande yngre männen i köttkvarnen.

Men problemet är att de inte finns. De unga ukrainska männen är borta. De har antingen lämnat landet, flytt, dött på slagfältet invalidiserats eller skadats. Man kan inte mobilisera det som inte existerar. Detta beror också på Ukrainas demografi, vilket EU-statistik visar:

”Ålderspyramiden” i Ukraina är ingen pyramid. Detta diagram  visar Ukrainas befolkning efter ålder och kön, år 2020. I 2020 saknades en stor mängd 15-20-åringar. De fanns inte och har aldrig existerat. Anledningen var troligtvis den djupa nedgång i Ukrainas ekonomi efter att landet blev självständigt från Sovjetunionen.

Så när kriget startade fanns det bara hälften så många i 20-års-åldern som i 40-års-åldern.

Ett alternativ för Ukraina att öka andelen unga soldater hade varit att mobilisera de som studerar vid universiteten, de har hittills undantagits. Då skulle man troligtvis kunna mobilisera ytterligare några tiotusental soldater, men samtidigt skulle man offra sin egen elit.

Källor:
https://www.telegraph.co.uk/news/2023/10/01/ben-wallace-ukraine-counteroffensive-succeeding/

https://www.moonofalabama.org/2023/10/ukraine-sitrep-bad-demographics-end-of-support.html#more

Genomsnittsåldern på Ukrainas soldater 40 år

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här