Det är en lika bra tid som någon annan att effektivt dra sig ur EU:s frivilliga avtal om ”anti-desinformation”, som sociala medieföretag tidigare tvingades acceptera. Google har nu gjort just detta.
Den ”förstärkta” uppförandekoden för desinformation introducerades under en period av omfattande online-censur och statligt tryck på sociala plattformar på båda sidor av Atlanten – i juni 2022 – och hade vid en tidpunkt 44 undertecknare.
Ett av de företag som under tiden har hoppat av är X (tidigare Twitter), vilket skedde kort efter att Elon Musk förvärvade plattformen.
Nu, när den ”frivilliga” koden formellt blir en del av EU:s censurlagstiftning, Digital Services Act (DSA), har Google meddelat Bryssel att företaget inte kommer att följa lagens krav att inkludera faktagranskarnas åsikter i sökresultaten, eller att använda dessa för att ta bort eller algoritmiskt rangordna innehåll på YouTube.
Att acceptera dessa DSA-krav är ”varken lämpligt eller effektivt för våra tjänster”, förklarade Googles president för globala affärer, Kent Walker, i ett brev som skickades till Europeiska kommissionens biträdande generaldirektör för kommunikationsnätverk, innehåll och teknik, Renate Nikolay, enligt rapporter.
Samtidigt drar Google sig tillbaka från ”alla faktagranskningsåtaganden i koden”. Detta hänvisar till kodens krav på att undertecknarna ska samarbeta med faktagranskare i olika EU-länder. Koden kräver också att teknikföretag flaggar innehåll, märker politiska annonser, drar in intäktsgenerering för användare som anses ”sprida desinformation” och så vidare.
Även om Googles censurmekanismer inte använder sig av externa ”faktagranskare”, tolkas nyheten om att företaget valt att trotsa EU i denna fråga som ytterligare ett bevis på att sociala mediejättar börjar frigöra sig från de restriktioner som myndigheterna infört under de senaste åren.
Meta meddelade nyligen att deras faktagranskningsprogram i USA avslutas för att ge utrymme för mer yttrandefrihet på Facebook och Instagram. Dock är företaget fortfarande en undertecknare av koden i EU.
Det återstår att se vilket beslut Meta kommer att fatta när detta avtal blir en del av DSA – sista datumet för detta är för närvarande okänt.
infowars.com, Google lämnar EU:s frivilliga uppförandekod mot desinformation och trotsar kraven i Digital Services Act