Går du i tankar om att sälja din bostad? Vi gissar att du vill göra en så bra affär som möjligt. Ett första steg är alltid att anlita en mäklare som får värdera din bostad. Men visste du att det är en god idé att jämföra olika mäklare innan du bestämmer dig. Anledningen är att garantera att du får ett så bra avtal som möjligt. Mäklararvode är en sådan sak som kan skilja mycket mellan firmor. Det beror på att mäklarna sätter sitt eget pris.

  • Kostnaden för mäklararvode kan skilja väldigt mycket
  • Mäklararvode är en form av provision

Vad betyder egentligen mäklararvode?

En mäklare vill så klart ha betalt för sitt arbete precis som vem som helst. Men vad du kanske inte visste är att det kan skilja väldigt mycket gällande mäklararvode mellan olika firmor. Det kan till och med vara skillnad mellan olika mäklare på samma firma. Faktum är att det kan skilja tusentals kronor vilket är en ansedd summa. En respekterad mäklare med mycket erfarenhet och god försäljningsstatistik kan ta ut mycket mer än en mäklare som är precis nyexaminerad och har ny licens.

Om du ska sälja ditt hus måste du tänka över din budget och hur mycket du är beredd att betala i mäklararvode. Även om du räknar med att göra en vinst på din försäljning kommer inte allt att räknas som rena pengar. Läs på om olika mäklarfirmor i din stad och se vad de har för rykte samt vad de tar ut i mäklararvode. När du har en lista med alternativ kan du välja den som känns bäst och som ligger närmast er budget.

Välja en ny eller erfaren mäklare?

Något som du också måste besluta är om du ska ta chansen och satsa på en mäklare med lite erfarenhet och komma billigare undan gällande mäklararvode eller om du ska spela säkert och välja en mer rutinerad mäklare som tar ett högre arvode. Det viktigaste är ju ändå att få din bostad såld och du måste överväga vilken mäklare som har störst chans att lyckas med detta. Speciellt om du har ett lite mer svårsålt hus eller lägenhet som kan behöva expertis.

En stor fördel idag är att det finns väldigt mycket information på nätet om folks upplevelser och intryck av olika mäklarfirmor. Du kan hitta recensioner från andra som varit i kontakt med mäklarfirmor och läsa om hela processen. Det tillsammans med priset för mäklararvodet kan ge dig ett bra hum om vilken mäklarfirma som är värd att satsa på. Givetvis bör du även besöka dem personligen och fråga dem vad de kan erbjuda dig gällande försäljningen av din bostad. Stressa inte fram ett sådant beslut.

Hur fungerar det med provision?

Ett mäklararvode kan räknas ut på ett par olika sätt. Vissa mäklare tar ett fast pris oavsett vad slutpriset för bostaden blir. Andra tar en normal procentsats, till exempel 4 % av slutpriset av bostaden. Ett sista alternativ är stigande provision där mäklaren tar ut en grundprovision plus extra procent beroende på slutpriset på bostaden. Vissa mäklare låter dig välja ett av de tre alternativen. Fundera över vad som känns bäst för dig och vad du tycker låter mest gynnsamt för din försäljning.

Håll koll på mäklararvodet

vad ingår i mäklararvodet

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här