“Hamburgsjukan” – En dystopi mer aktuell än någonsin

del av Agenda 2030 Mikki Willis historiska demonstrationen coronalabyrinten brittiska liv munskydd på restaurang Max åtta personer coronakris

Science-fictionfilmen Hamburgsjukan är en tysk rysare från 1979 som fått mycket uppmärksamhet på nytt på grund av de slående likheterna med den nuvarande coronakrisen och korruptionen kring denna. Det mest rysande inslaget 40 år efter dess tillkomst är likheterna med samtiden och ett tydligt förebådande av en ännu mer dystopisk situation om mänskligheten fortsätter på den väg man slagit in på i coronarepressionens tidsålder.

Den tyske filmregissören Peter Fleischmanns dystopiska film Hamburgsjukan (Die Hamburger Krankheit) har väckt vida uppmärksamhet för sina slående likheter med coronakrisen och korruptionen kring denna.

I filmen hittas flera personer döda i Hamburg utan några sjukdomssymptom och regeringen slår snabbt fast att det handlar om en pandemi. Människor sätts i karantän och media börjar snabbt tala om ”Hamburgsjukan”. Panik börjar spridas bland befolkningen.

I karantän möts läkaren Sebastian, korvförsäljaren Heribert och introverta Ulrike, som gör upp en plan för att fly från karantänen och lyckas. Filmen går igenom deras resa och hur samhället hanterar samt behandlar sina invånare under den pågående pandemin.

Hamburgsjukan är klassad som science fiction och skräck, enligt IMDB, och de flesta som såg den här filmen på 80-talet såg den troligtvis precis som det: science fiction som aldrig kommer ske i verkligheten. De flesta skulle vid tillfället heller förmodligen aldrig trott att vi skulle leva i en värld som liknade den i just den här filmen och om det är en skräckupplevelse som fortfarande är aktuell med filmen idag så är det de många scener som är skrämmande lika situationen i vårt samhälle idag.

Läs mer på nyadagbladet.se

1 kommentar

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here