”Assad ångrar attacken” var rubriken på en kontroversiell artikel som tidningen Dagens Nyheter publicerade den 8 september, om gasattacken mot civila i Syrien. Nu visar ett videoklipp på Youtube att DN har hittat på de citat som tillskrevs Syriens president Bashar al Assad i artikeln.

Dagens Nyheter, vars chefredaktör Peter Wolodarski öppet förespråkar en våldslösning på konflikten i Syrien, inledde sin artikel om gasattacken i Ghouta utanför Damaskus med följande ingress:

Syriens president Bashar al-Assad säger i en intervju att han ångrar attacken mot civila den 21 augusti men att han aldrig har använt kemiska vapen”.

I det CBS-inslag som DN angav som källa visades emellertid aldrig några klipp från intervjun med Assad. Istället bestod CBS-inslaget, som nu är nedtaget från webben, av en telefon­intervju med CBS-journalisten Charles Peete, som var den person som genomförde intervjun med Bashar al Assad. I intervjun säger Peete, utan att specificera sig närmare, att han har frågat den syriske presidenten om han känner någon ånger (remorse) för attackerna mot civila i landet och att Assad då ”tycktes acceptera ett visst ansvar” för att civila förluster har uppkommit i konflikten.

I DN ville man dock framställa det som att man citerade direkt från Bashar al Assad:

”På frågan om han inte ‘ångrade attacken’, som dödade hundratals civila, svarade al-Assad ‘det är klart att jag gör’”, ljög DN och länkade till CBS-inslaget som då inte längre fungerade.

Det syriska regeringskansliet har själva släppt en video där den verkliga ordväxlingen visas. Hela intervjun kan ses bland annat här.

Källa: friatider.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här