Enligt den granskande journalisten Seymour Hershs källor var svenska makthavare medvetna om det norsk-amerikanska attentatet mot gasledningarna Nord Stream 1 och 2.

– Man gjorde det man gjorde, de visste vad man gjorde och de förstod vad det var som hände, menar Hersh.

I sitt ursprungliga avslöjande skriver den Pulitzer-vinnande journalisten att det inför attentatet fanns en oro att de ovanliga undervattensaktiviteterna utanför Bornholm riskerade att uppmärksammas av den svenska eller danska flottan – som i sin tur skulle kunna rapportera saken vidare.

Danmark i egenskap av Nato-allierad var kända för sitt underrättelsesamarbete med Storbritannien medan Sverige, som vid tillfället nyligen lämnat in sin Nato-ansökan, enligt Hershs källa hade ”visat stor skicklighet i att hantera undervattensljud och magnetiska sensorsystem”, bland annat för att spåra ryska ubåtar.

”Norrmännen anslöt sig till amerikanerna och insisterade att vissa högt uppsatta tjänstemän i Danmark och Sverige behövde informeras i generella termer om möjliga dykaktiviteter i området. På så sätt kunde någon högre upp ingripa och undanhålla rapporten från kommandokedjar och således isolera gasledningsoperationen”, skriver Hersh.

Läs mer på nyadagbladet.se, Hersh: ”Sverige kände till planerna på attentatet mot Nord Stream”

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här