Beskyllningen mot 13 ryssar för att ha påverkat amerikanska valet genom sociala medier påhejat av svensk mainstream media är inte bara löjlig utan höjden av dubbelmoral.

Det vore enkelt att hitta en drös svenskar som genom Twitter och Facebook aktivt försökte påverka amerikanska valet genom inlägg på engelska riktade till en amerikansk publik. Tillsammans med resten av världen kan man nog tala om miljontals. Helt i sin ordning. Förutom eventuell ID-stöld har de utpekade ryssarna lika stor rätt till yttrandefrihet som vi andra.

I ljuset av vad USA gjort och gör för att påverka andra länder är det dubbelmoral i kvadrat. Listan på länder och regimer som USA varit med att störta kan göras lång. Exempel från vår tid är Ukraina, Libyen och försöket med Syrien. Men medverkan i statskupper går lång tid tillbaka.

Anne Williamson Testimony: The Rape of Russia

På tal om Ryssland, efter Sovjetunionens fall var man djupt inblandad i Rysslands inre angelägenheter och försökte komma över företag och naturtillgångar till dess Putin satte stopp. Och apropå påverkan genom sociala medier, 2011 avslöjades att USA:s militär utvecklar programvara för att manipulera sociala medier.

”The US military is developing software that will let it secretly manipulate social media sites by using fake online personas to influence internet conversations and spread pro-American propaganda.” –The Guardian, 2011

I en intervju med Fox News på fredagen avslöjade före detta CIA-chefen James Woolsey med ett snett leende och allmänt skratt i bakgrunden att USA lägger sig i andra länders val ”enbart för en god sak…i demokratins namn”. Nämnde jag dubbelmoral?

Anklagelsen mot 13 ryssar är löjlig, rent av barnslig. Att hävda storm i ett vattenglas gör inte liknelsen mot vad USA pysslar med rättvisa.

palbergstrom.com

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här