Miljarder människor är dagligen ockuperade av mobiler, ipads, datorer och andra digitala verktyg. Få av dem reflekterar över hur detta påverkar deras tänkande och hälsa. Teknik i sig är förstås ingenting dåligt. Allt beror ju på hur man använder det. Baksidan av tekniken är att vi riskerar att bli alltmer stillasittande och mindre sociala beträffande att umgås utanför skärmar och mobiler. En annan nackdel är att vi riskerar att bli sämre på att tolka ansiktsuttryck och kroppsspråk hos andra människor. Lika illa är förstås att den även tycks göra oss ytligare och mindre eftertänksamma. Det är säkert fler än jag som ibland får känslan av att det meningsfulla samtalet nästan är på utdöende. Få människor tycks idag kunna lyssna uppmärksamt i mer än 30-40 sekunder om man inte har något smått sensationellt att säga.
Det som ofta sker är att vi efter någon halvminut börjar tänka på vad vi själva ska säga och därefter avbryter andra. Detta förutsatt att vi överhuvudtaget lyssnar eller tittar på den som talar. Både privat och på arbetsplatsen ser man allt oftare folk begrava sina ansikten i mobiler och surfplattor som hela tiden pockar på deras uppmärksamhet via internet, facebook, sms, twitter, snapchat och spel etcetera. Försöker man konversera dem är det inte ovanligt att de inte ens lyfter blicken. Det är inte länge sen ett sådant beteende sågs som asocialt och oförskämt. Numera är det så vanligt att det ses som normalt. Trots att vad man i själva verket signalerar är att det DU har att säga är mindre intressant än det jag gör på mobilen. Stör inte!
En grupp högt uppsatta tech-skapare som hoppat av varnar nu för tjänsterna som de själva skapat. (1) En handfull personer som arbetar för ett fåtal teknikföretag styr tankarna hos miljarder människor varje dag, säger Tristan Harris, en tidigare teknikdesigner hos Google. Företag som Facebook, Google och Twitter använder sig av avancerade kunskaper om det mänskliga psyket för att utforma tjänsterna så vi stannar kvar så länge som möjligt. (2) Priset vi betalar är vår uppmärksamhet, att vi blir mer stressade, impulsiva och slutar tänka själva. (3)
Det finns utbildningar på Stanford och andra ställen där man utbildar folk i hur man påverkar allmänhetens sätt att tänka, berättar Harris. (4) Han efterfrågar istället en designrenässans, där tekniken främjar vår etiska och sociala utveckling istället för att urholka den.
Av: Michael Delavante, Hur ett fåtal teknikföretag styr tankarna hos miljarder människor
Källor:
(1) Kriget om din uppmärksamhet , Sverigesradio.se 06 feb, http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1016668?programid=1272
(2) Kriget om din uppmärksamhet , Sverigesradio.se 06 feb, http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1016668?programid=1272
Se även:
(3) How a handful of tech companies control billions of minds every day | Tristan Harris
https://www.youtube.com/watch?v=C74amJRp730&t=794s
The Ethics and Tricks of Technology (Tristan Harris Pt. 1) https://www.youtube.com/watch?v=qsUrOmwI82I Samt:
The World of Persuasive Technology (Tristan Harris Pt. 2) https://www.youtube.com/watch?v=HmtNLn8Q2xQ
(4) How a handful of tech companies control billions of minds every day | Tristan Harris
https://www.youtube.com/watch?v=C74amJRp730&t=794s
Our Minds Have Been Hijacked by Our Phones. Tristan Harris Wants to Rescue Them.
https://www.wired.com/story/our-minds-have-been-hijacked-by-our-phones-tristan-harris-wants-to-rescue-them/