Du behöver inte en massa plats för att skapa ett fullvärdigt hem. Även i en liten lägenhet kan du ha allt du behöver för ett behagligt liv. Nyckeln till framgången är intelligenta lösningar, enkelhet och tillräckligt med förvaringsutrymme. Låt dig inspireras av idéer om hur du kan inreda ditt hem efter din smak och din budget.

En möbel för flera ändamål

Om det nu är så att ditt vardagsrum också är ditt sovrum eller om du bara vill ha mer plats för gäster är en bäddsoffa den bästa lösningen för små lägenheter. I fyrkantiga rum passar en rak tresitssoffa, i rektangulära vardagsrum passar en L-formad soffa bättre. När du behöver sittplatser för fler personer satsa på bekväma sittpuffar och fotpallar.

Tips: Vid val av bäddsoffa välj de med förvaringsutrymme som du alltid kommer att ha nytta av.

Använd hörnen

I en liten lägenhet är det synd att låta något hörn stå tomt. Hörnställningar och hyllor passar bra i badrummet, köket och överallt där det är dåligt med plats. En bra lösning är att använda sig utav ett hörnbord som enkelt kan skapa känslan av ett litet arbetsrum även om det är i vardagsrummet. tar det inte upp särskilt mycket plats. Dela av det från resten av rummet med hjälp av öppna hyllor, som ger ett luftigt intryck och samtidigt får det plats med mängder av saker i dem.

Plats för småsaker

Souvenirer från resor, familjefotografier eller elefantstatyer du fått från vänner. En del saker är inte så praktiska men man blir glad av att se på dem. Häng upp skåp och hyllor där du vanligtvis inte kommer åt. I utrymmen ovanför dörrar kan du till exempel förvara säsongsartiklar som julgranspynt eller inlineskridskor. Ovanför sängen får du på en hylla plats med favoritböcker och fotografier. Så ökar du enkelt lägenhetens förvaringsutrymmen och samtidigt frigör du värdefull plats för småsaker, som har särskild betydelse för dig.

Räkna varje centimeter

En annan praktisk detalj för små lägenheter är smala skåp. Inuti dem kan du förvara mängder med småsaker och det dels i vardagsrummet som i hallen, sovrummet eller barnkammaren. Drömmer du om en bokhylla över en hel vägg, men kämpar för varje centimeter? I bokhyllor med ett mindre djup får du plats med de allra största litterära giganterna, kokböcker eller seriealbum utan att bli av med värdefullt utrymme.

Bäddmöbler

Det beror inte bara på vilka möbler du har utan hur du utnyttjar dem. Ett matbord till en liten lägenhet väljer du så att du bekvämt kan äta vid det på vardagar, men samtidigt ett sådant som ger dig möjlighet att bjuda hem hela familjen på söndagslunch. Ett utdragbart bord kan du anpassa perfekt till antalet gäster och med en kreativ utformning för små barn utan att det tar för mycket plats.

Tips: Ett runt bord tar upp mer plats och har mindre sittplatser. Det idealiska valet för en liten lägenhet är därför klassiska rektangulära bord.

Kloka lösningar för små utrymmen

I ett litet kök eller en hall är det, förutom skåp och lådor, bra att använda andra utrymmen för förvaring. Små stekpannor, kosmetikdetaljer eller handväskor kan du hänga upp på krokar. Så sparar du utrymme i skåplådorna och samtidigt har du sakerna praktiskt till handa.

Ett par slutliga tips för hur du optiskt kan göra din lägenhet luftigare

  • Luftighet och rymd är särskilt viktigt i små lägenheter. Undvik skåpväggar och massiva möbler.
  • Föredra hellre öppna hyllor och skåp med ben, som ger ett luftigare intryck och gör rummet optiskt större.
  • När du väljer färg, satsa på ljusa och neutrala nyanser, var däremot sparsam med att använda mörka färger.
  • Utrymmen kan även förstoras optiskt med ljus. Glöm därför inte att komplettera den centrala belysningen med mindre bordslampor och stående lampor, som ger rummet ett större djup.
  • Vid val av möbler och inredningstillbehör välj hellre rena linjer och enkel design, som inte tynger ned interiören.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här