Inför uppstarten av den nya vakna plattformen Freebite, så intervjuar jag en av grundarna och krafterna bakom det nya initiativet Erik Kingen. Han har ett hektiskt schema inför lanseringen av plattformen som han hoppas kan agera som en samlingsplats för Sveriges alternativmedier.

När kom iden att starta freebite?

Iden av Freebite kom till mig i december när alla sociala medier censurerades hårt tillsammans med restriktionerna som begränsade vår rörelsefrihet i samhället. Jag såg att det fanns en outnämnd längtan efter en samlingsplats i denna rörelse som skapades genom missnöje i hur vår regering och våra medier hanterade pandemin. Denna rörelse saknade en digital samlingsplats för event, information & gemenskap så jag kände att jag behöver skapa detta och ge de till folket.

Hur tycker du Svensk alternativmedia har lyckats med att nå ut?

Jag tycker att de har lyckats väldigt bra, problemet har inte varit att nå ut utan det stora problemet har varit att allt som säger annat än den officiella versionen har blivit hårt attackerat på flera nivåer. Våra kära alternativa medier har stått stadigt och visat ryggrad när det blåser som mest och jag är stolt över dom.

Vad är det som Freebite kan erbjuda som andra alternativmedia inte har?

Freebite är tänkt att fungera likt omni och ska återpublicera en stor del av våra fria medier men även producera eget material. Freebite har dock flera intressanta funktioner på plattformen och dessa är folkets röst där vi ställer alla frågor som direkt rör nationen och svenska folket för att föra statistik, vi har även ett nytt fräscht diskussionsforum med många kategorier, vi har eventportalen som är en samlingsplats för alla kommande event inom rörelsen, vi har projekthjälpen där man kan ansöka om att få synas i nyhetsflödet med sitt projekt för att nå ut till människor, vi har en webbshop och en egen inbyggd community bakom inloggning.

Vilka är det som arbetar med freebite?

Vi som arbetar med freebite är följande, Erik Mattsson som är CEO och grundare av plattformen och företaget, Max Winter som är COO, chefredaktör och ansvarig utgivare samt medgrundare, Natalie Jonsson som är Redaktör, Social media manager, Marketing samt medgrundare, Alexander Westman som är Executive Assistant och medgrundare samt flera frilansande skribenter/krönikörer.

När vaknade du upp och vad var det som triggade det?

Jag vaknade upp 2009 när Michael Jacksons bortgång tog över medierna och vaknade först upp för musikindustrin, därifrån så eskalerade och expanderade mitt uppvaknande brutalt och mycket snabbare än vad jag var redo för. Åren innan covid har jag varit mycket ensam som ”vaken”, någonting som ändrats efter pandemin.

Vilken roll tycker du vaken.se har haft för svensk alternativmedia?

Jag tycker vaken har varit fantastiskt bra på att belysa korruptionen i vår värld och väljer ut de allra mest viktiga nyheterna som man vill läsa som läsare, jag går dagligen in på vaken för att hålla mig uppdaterad så för mig har vakens roll absolut varit viktig i avseende för att informera mig om perspektiv som skiljer sig från våra gammelmedier.

Hur kan vi nå ut till fler svenskar med viktig och sanningsenlig information?

Genom att de fria medierna samarbetar och citerar varandra med aktiva länkar, återpublicerar varandra etc, vi måste helt enkelt börja samarbeta på en ny nivå så vi genererar en större kraft tillsammans.

Var kan vi som alternativmedia göra för att minska att falska nyheter och desinformation sprids i våra kanaler?

Bra fråga faktiskt. Jag vill säga att de alternativa medierna är väldigt bra på att inte sprida desinformation / falska nyheter.

Har ni tänkt på möjligheter att samla flera alternativmedia för att söka presstöd tillsammans?

Vår ambition har hela tiden varit att fokusera på att sprida bra nyheter och hjälpa alternativ media att nå ut till ny publik men absolut kan det ge möjligheter för att söka presstöd, detta är något varje media borde sträva efter.

Hur känner du inför alternativmedia med profilering på nationalism och invandring?

Jag svarar gärna med att säga att Freebite är färglös och att vi inte profilerar på nationalism och invandring.

Hur kan svensk alternativmedia locka fler besökare som identifierar sig som vänster?

Jag tror att det kommer naturligt baserat på vad för innehåll man har, men att inte publicera majoriteten av inlägg som lutar mot höger så är balansen från vänstersidan starkare automatiskt som besökare.

Besök freebite.se för att läsa mer om den nya plattformen.

Mikael CromsjöIntervju med freebites grundare

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här