En israelisk hackergrupp som är baserad i Tel Aviv leds av 50-årige Tal Hanan som har en bakgrund i de israeliska specialstyrkorna. I tron att de journalister som stämt möte med honom i själva verket är potentiella kunder stoltserar han med att han påverkat valkampanjer runt om i världen och att man hackat sig in på konton, använder bot-arméer och på olika sätt saboterar för politiska motståndare för sina uppdragsgivares räkning.

Tal Hanan kallar sig själv för ”Jorge” i sitt ljusskygga arbete på det anonyma kontoret utanför Tel Aviv. Hans grupp arbetar bland annat med att skapa tiotusentals falska konton på sociala medier – som sedan används för att sprida desinformation i syfte att påverka valresultat. Mot betalning kan man också hacka konton på gmail och telegram för att få tillgång till potentiellt känslig information som kan användas politiskt.

Det är flera stora medier, bland annat Haaretz, The Guardian och Der Spiegel som gemensamt gjort avslöjandet – där journalister bland annat stämt möte med Tal Hanan och låtsats vara konsulter som arbetar för en regim i ett instabilt afrikanskt land som vill få hjälp med att fördröja ett val. Journalisterna har i hemlighet också filmat hela samtalet.

Enligt granskningen har Tal Hanan och hans team manipulerat politiska val i över 20 års tid och anlitats av underrättelsetjänster, politiska partier och privata företag som i hemlighet vill manipulera den allmänna opinionen – dels i utvecklingsländer i Afrika och Centralamerika – men också i USA och Europa.

Revealed: the hacking and disinformation team meddling in elections

Läs mer på nyadagbladet.se, Israelisk hackergrupp hävdar att man manipulerat 33 val

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här