Du har två typer av benceller: osteoblaster som lagar benvävnad och osteoklaster som bryter ner (äter) benvävnad. Men till vilken nytta? Jo, utan att du märker det så förekommer det mikrofrakturer överallt i skelettet – det vill säga sprickor där benvävnaden är gammal. Då kommer osteoklasterna som är några gigantiska celler dit och vandrar över benmassan, sedan sätter de sig på en liten spricka och skickar ut en del syre som tar bort det som är skadat.

Det är bara en liten fläck, men det är oerhört viktigt att den lilla sprickan inte blir större. När osteoklasten har ätit upp det sjuka benet kommer osteoblasten rusande, hoppar in i sprickan och bygger upp ny benmassa som omedelbart förkalkas. Den här operationen utförs på hundratusentals “fläckar” i vår benmassa hela tiden, men på olika platser, så att benvävnaden alltid är frisk och stark i hela skelettet. Detta är en hälsosam och förnuftig form av samarbete mellan de två cellerna så att det ska fungera.

“Varningssignalerna som tyder på att samarbetet mellan osteoblasterna och osteoklasterna inte längre fungerar optimalt, är benbrott som uppstår vid låg belastning, till exempel när du snubblar. Speciellt kvinnor drabbas av det här i ryggkotorna och det kan vara allvarligt eftersom det ofta inte kan repareras. Kvinnor som drabbats av dessa lågintensiva frakturer är en tum eller två kortare och kommer så småningom få en framåtlutande hållning. Det tillståndet är väldigt smärtsamt”, förklarar professor emeritus, Jan Oxholm Gordeladze för TV Hälsa.

Läs mer på tv-helse.se, Kände du till det här om benhälsa och benskörhet?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här