Under många år har amerikanska underrättelsetjänsten CIA ägnat sig åt hackerattacker, omfattande spionage och iscensättande av falska ”färgrevolutioner” runt om i världen genom att nyttja speciella typer av teknik, om man får tro en ny kinesisk rapport.

Rapporten som publicerats av Kinas nationella datorvirusförsvarscenter och cybersäkerhetsföretaget 360 behandlar de viktigaste tekniska hjälpmedel som CIA använt för att planera och främja oroligheter globalt. Man pekar bland annat på att internets snabba utveckling gav underrättelsetjänsten en ”ny möjlighet” att ägna sig åt infiltration och subversion i andra länder och regioner.

CIA ska enligt rapporten ha arbetat på samma sätt i decennier och störtat eller försökt störta minst 50 legitima regeringar runt om i världen och även skapat omfattande oroligheter där man försökt få till regimskiften. Oavsett om det handlar om färgrevolutionen i Ukraina 2014 eller påstått folkliga revolutioner som förekommit i länder som Taiwan, Myanmar och Iran är det egentligen amerikansk underrättelsetjänst som ligger bakom, hävdas det.

Kinesisk statsmedia rapporterar att USA:s ledande position inom telekomteknologi har givit CIA och liknande aktörer unika möjligheter att skapa krypterade nätverk överallt och hjälpa oppositionella aktivister och upprorsmakare att undvika att bli spårade och arresterade.

Läs mer på nyadagbladet.se, Kina: USA har försökt störta minst 50 regeringar

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här