Ett ”utbildande” klimatspel har släppts där spelare som måste rädda jorden från klimatförändringar erbjuds en intressant lösning – bestäm dig för att problemet är överbefolkning och designa ett virus för att döda miljontals människor.

Fate of the World gick till försäljing 26 oktober och har hyllats av spelexperter och klimataktivster som ett sätt att nå en ny publik i kampen mot koldioxidutsläpp.

Klimatskeptiker kan dock komma att bli förvånade och upprörda av några av de strategier som erbjuds i spelet som har släppts till PC- och Mac-datorer.

Som ledaren för en fiktiv internationell organisation måste spelaren rädda världen från stigande temperaturer, ökande antal översvämningar och torka.

Spelet har utvecklats av företaget Red Redemtion i Oxford som använder riktiga data från vetenskapsmän och har beskrivits som ett managementspel för eko-entusiaster.

Spelaren får i spelet en budget, miljörelaterade data och olika energipolitiska beslut som t. ex. att införa utsläppstak och investera i biobränslen eller fortsätta investeringar på fossila bränslen.

Andra mer extrema beslut finns också att välja som att skapa sjukdomar för att reducera jordens befolkning eller geoengineering genom t. ex. att skapa moln med hjälp av flygplan.

Spelet beskrivs på deras hemsida som ett dramatiskt globalt strategispel som tar dig 200 år framåt för att se vad följden av dina beslut blir som t. ex. att raser som isbjörnen kommer att dö ut.

På hemsidan står vidare: ”Du måste hantera en balansgång av att skydda jorden. Naturtillgångar och klimat mot behoven av en ökande befolkning, vilka kräver mer mat, energi och boendeyta. Kommer du att hjälpa hela planeten till bli en agent för förstörelse?”

Originaltext, Klimatspel uppmanar till massmord