Hem Arkiv Vaken.se VAKEN.SE i Svenska dagbladet – En hit piece vid namn ”Konspirera mera”
tidningar vaccin är ofarliga Maria-Pia Boëthius Demokratin står på spel alternativa skolformer DN:s Kristina Lindquist Peter Mangs helt rätt i tiden propaganda av svensk media Göteborgs-Posten Republikanen Ron Paul Informationspaketet

VAKEN.SE i Svenska dagbladet – En hit piece vid namn ”Konspirera mera”

En ”hit piece” av SVD om konspirationer.

Här rör SVD till det mer än vanligt. Artikeln går inte på djupet i någonting och blandar ihop viss fakta med fiktiva berättelser. Rädslan för att gå på djupet och undersöka saker ordentligt lyser igenom mycket starkt. Denna artikel är en del av den panikreaktion som massmedia generellt genomgår, där deras trovärdighet rasar i samma takt som läsarna lämnar dem för andra källor till information och nyheter.

SVD 2006-07-23

 

Konspirera mera

I takt med att allt fler människor världen över kopplar upp sig på internet frodas konspirationsteorierna. Det finns hundratals sajter där teorier kring små och stora världshändelser avhandlas. SvD har listat några av de största.

Attacken mot World Trade Center. al-Qaida eller Bush själv?

Attacken mot World Trade Center. al-Qaida eller Bush själv?

I alla tider har rykten funnits om hemliga sällskap av makthavare som drar i trådarna och styr samhället till sin fördel – på vanligt folks bekostnad.
Man skulle kunna tro att många rykten skulle dö ut i takt med att fler människor får tillgång till allt fler informationskanaler. Så är det inte, i stället sprids konspirationsteorierna fortare.

Förutom att de sprids lätt på nätet, beror ökningen av konspirationsteorierna på att världen blir mer komplex, säger den franske tv-journalisten Antoine Vitkine, som rest främst i arabvärlden för att hitta konspirationsteoriernas rötter.
– Under kalla kriget var världen enkel att förstå, i dag är det svårare. Konspirationsteorierna gör världen enklare, säger han.

Vitkine berättar att det ofta finns något som kan vara rimligt i teorierna, såtillvida att det oftast är starka grupper som anses ligga bakom konspirationerna – inte sällan ”amerikanerna”, CIA, Nato eller ”kapitalisterna”. I Mellanöstern handlar många konspirationsteorier om Israel eller ”judarna”.

Det är inte svårt att hitta svenska motsvarigheter. Här anklagas ”stockholmarna” för att i lönndom sitta och dra i de trådar som skapar ett land som passar dem och försvårar livet i andra delar av landet.
Det kan ske genom att de nattetid planterar ut varg som
senare attackerar renar, får och jakt-hundar på landsbygden – på tryggt avstånd från flotta villaträdgårdar på Lidingö eller välansade Östermalmparkers dvärgpudlar.

I arabvärlden florerar nu ett stort antal konspirationsteorier. Det har flera förklaringar, säger Antoine Vitkine.
– Främst beror det på att många arabiska länder fungerar dåligt och att människor är fattiga. Man försöker hitta ett skäl till varför det är så, och då är det lätt att tro på en konspirationsteori, säger Antoine Vitkine.

– Jag upptäckte att många arabiska medier spred konspirationsteorier. När jag pratade med journalisterna om detta så sa de att de skrev vad de hörde, sedan var det upp läsarna att avgöra vad som var sant eller inte.
– Problemet är bara att det också är denna världsbild som skapar självmordsbombare.

Antoine Vitkine har försökt hitta förstahandskällor till en del konspirationsteorier, men misslyckats.
– Jag vet att uppgifterna om att 4 000 judar skulle ha stannat hemma från sina jobb i World Trade Center vid
11 september-dåden spreds över världen av Hizbollahs tv-kanal Al-Manar. Men när jag pratat med dem berättade de att de fått uppgifterna från en dagstidning i Damaskus. Längre kom jag inte, säger han.

Även i västvärlden sprider sig konspirationsteorierna allt snabbare.
– Det beror på att det finns fler kanaler som internet och alla tv-kanaler. Tidigare tvingades ofta ett rykte passera flera filter, men genom att nyhetsförmedlingen blir allt mer infotainment så får ryktena lättare spridning, säger han.

Efter 11 september-dådet kom en flora av böcker ut med alternativa förklaringar till attacken. Fransmannen Thierry Meyssan har inte bara blivit berömd utan också rik på sin bok L‘Effroyable Imposture (Det förskräckliga bedrägeriet). Där hävdar han att 11 september-dådet var iscensatt av USA.
Hans starkaste bevis är att det 21 meter stora hålet i Pentagon var för litet för att komma från en Boeing 757, som är 38 meter mellan vingspetsarna. Han hävdar också att det inte finns några spår efter ett plan.
Boken har översatts till ett 30-tal språk och sålt i över 300 000 exemplar. Marknadsföringen skötte sig själv via internet, som i dag är motorn i spridningen av de flesta konspirationsteorier.

En annan som insett internets potential är David Icke, konspirationsteoretikernas kanske mest lysande stjärna.
Via sin webbsida www.davidicke.com sprider den gamle sportkommentatorn och före detta talesmannen för British Green Party, budskapet att jorden styrs av vad han kallar det Babylonska brödraskapet.
Allt som skett de senaste 6 000 åren är linje med en
genomförd plan av brödraskapet, som är reptiler och styr verkligheten från en fjärde dimension. Medlemmar
i det Babylonska brödraskapet är exempelvis president Bush, Hillary Clinton och de svenska och engelska kungahusen.

David Icke har en tes att allt som sker är en del av en ”problem reaction solution”. De som har makten skapar en situation, som i sin tur är avsedd att skapa en viss reaktion från folket.
Sedan kan ”makten” presentera en lösning på problemet – som till exempel större polisära befogenheter efter terrordåden mot World Trade Center.
– Det är en lysande teori, den går att applicera på i princip allt som staten gör, säger Sofia Åkerberg som forskat kring konspiratonsteorier vid Umeå Universitet.

David Icke är inte så petnoga med sin bevisning. Den plockas ihop från olika former av kunskap – från symboler i logotyperna för företag styrda av brödraskapet till samband som att pyramiderna och solens fläckar återfinns på samma latitud.

Mindre lustiga är de starkt antisemitiska teorierna,