Hem Arkiv Vaken.se VAKEN.SE i Svenska dagbladet – En hit piece vid namn ”Konspirera mera”
tidningar vaccin är ofarliga Maria-Pia Boëthius Demokratin står på spel alternativa skolformer DN:s Kristina Lindquist Peter Mangs helt rätt i tiden propaganda av svensk media Göteborgs-Posten Republikanen Ron Paul Informationspaketet Klarsikt till fascism

VAKEN.SE i Svenska dagbladet – En hit piece vid namn ”Konspirera mera”

En ”hit piece” av SVD om konspirationer.

Här rör SVD till det mer än vanligt. Artikeln går inte på djupet i någonting och blandar ihop viss fakta med fiktiva berättelser. Rädslan för att gå på djupet och undersöka saker ordentligt lyser igenom mycket starkt. Denna artikel är en del av den panikreaktion som massmedia generellt genomgår, där deras trovärdighet rasar i samma takt som läsarna lämnar dem för andra källor till information och nyheter.

SVD 2006-07-23

 

Konspirera mera

I takt med att allt fler människor världen över kopplar upp sig på internet frodas konspirationsteorierna. Det finns hundratals sajter där teorier kring små och stora världshändelser avhandlas. SvD har listat några av de största.

 

Attacken mot World Trade Center. al-Qaida eller Bush själv?

I alla tider har rykten funnits om hemliga sällskap av makthavare som drar i trådarna och styr samhället till sin fördel – på vanligt folks bekostnad.
Man skulle kunna tro att många rykten skulle dö ut i takt med att fler människor får tillgång till allt fler informationskanaler. Så är det inte, i stället sprids konspirationsteorierna fortare.

Förutom att de sprids lätt på nätet, beror ökningen av konspirationsteorierna på att världen blir mer komplex, säger den franske tv-journalisten Antoine Vitkine, som rest främst i arabvärlden för att hitta konspirationsteoriernas rötter.
– Under kalla kriget var världen enkel att förstå, i dag är det svårare. Konspirationsteorierna gör världen enklare, säger han.

Vitkine berättar att det ofta finns något som kan vara rimligt i teorierna, såtillvida att det oftast är starka grupper som anses ligga bakom konspirationerna – inte sällan ”amerikanerna”, CIA, Nato eller ”kapitalisterna”. I Mellanöstern handlar många konspirationsteorier om Israel eller ”judarna”.

Det är inte svårt att hitta svenska motsvarigheter. Här anklagas ”stockholmarna” för att i lönndom sitta och dra i de trådar som skapar ett land som passar dem och försvårar livet i andra delar av landet.
Det kan ske genom att de nattetid planterar ut varg som
senare attackerar renar, får och jakt-hundar på landsbygden – på tryggt avstånd från flotta villaträdgårdar på Lidingö eller välansade Östermalmparkers dvärgpudlar.

I arabvärlden florerar nu ett stort antal konspirationsteorier. Det har flera förklaringar, säger Antoine Vitkine.
– Främst beror det på att många arabiska länder fungerar dåligt och att människor är fattiga. Man försöker hitta ett skäl till varför det är så, och då är det lätt att tro på en konspirationsteori, säger Antoine Vitkine.

– Jag upptäckte att många arabiska medier spred konspirationsteorier. När jag pratade med journalisterna om detta så sa de att de skrev vad de hörde, sedan var det upp läsarna att avgöra vad som var sant eller inte.
– Problemet är bara att det också är denna världsbild som skapar självmordsbombare.

Antoine Vitkine har försökt hitta förstahandskällor till en del konspirationsteorier, men misslyckats.
– Jag vet att uppgifterna om att 4 000 judar skulle ha stannat hemma från sina jobb i World Trade Center vid
11 september-dåden spreds över världen av Hizbollahs tv-kanal Al-Manar. Men när jag pratat med dem berättade de att de fått uppgifterna från en dagstidning i Damaskus. Längre kom jag inte, säger han.

Även i västvärlden sprider sig konspirationsteorierna allt snabbare.
– Det beror på att det finns fler kanaler som internet och alla tv-kanaler. Tidigare tvingades ofta ett rykte passera flera filter, men genom att nyhetsförmedlingen blir allt mer infotainment så får ryktena lättare spridning, säger han.

Efter 11 september-dådet kom en flora av böcker ut med alternativa förklaringar till attacken. Fransmannen Thierry Meyssan har inte bara blivit berömd utan också rik på sin bok L‘Effroyable Imposture (Det förskräckliga bedrägeriet). Där hävdar han att 11 september-dådet var iscensatt av USA.
Hans starkaste bevis är att det 21 meter stora hålet i Pentagon var för litet för att komma från en Boeing 757, som är 38 meter mellan vingspetsarna. Han hävdar också att det inte finns några spår efter ett plan.
Boken har översatts till ett 30-tal språk och sålt i över 300 000 exemplar. Marknadsföringen skötte sig själv via internet, som i dag är motorn i spridningen av de flesta konspirationsteorier.

En annan som insett internets potential är David Icke, konspirationsteoretikernas kanske mest lysande stjärna.
Via sin webbsida www.davidicke.com sprider den gamle sportkommentatorn och före detta talesmannen för British Green Party, budskapet att jorden styrs av vad han kallar det Babylonska brödraskapet.
Allt som skett de senaste 6 000 åren är linje med en
genomförd plan av brödraskapet, som är reptiler och styr verkligheten från en fjärde dimension. Medlemmar
i det Babylonska brödraskapet är exempelvis president Bush, Hillary Clinton och de svenska och engelska kungahusen.

David Icke har en tes att allt som sker är en del av en ”problem reaction solution”. De som har makten skapar en situation, som i sin tur är avsedd att skapa en viss reaktion från folket.
Sedan kan ”makten” presentera en lösning på problemet – som till exempel större polisiära befogenheter efter terrordåden mot World Trade Center.
– Det är en lysande teori, den går att applicera på i princip allt som staten gör, säger Sofia Åkerberg som forskat kring konspirationsteorier vid Umeå Universitet.

David Icke är inte så petnoga med sin bevisning. Den plockas ihop från olika former av kunskap – från symboler i logotyperna för företag styrda av brödraskapet till samband som att pyramiderna och solens fläckar återfinns på samma latitud.

Mindre lustiga är de starkt antisemitiska teorierna, som att judiska bankirer finansierat förintelsen.
David Icke förnekar argt anklagelserna om antisemitism, och säger att det inte rör sig om riktiga judar, utan reptiler i det Babylonska brödraskapet förklädda till judar.

Samtidigt som internet i dag är en av anledningarna till att så många konspirationsteorier sprids så tror Antoine Vitkine att nätet i framtiden faktiskt kommer att motverka ryktesspridning.
– I många delar av världen har människorna precis fått internet. De har inte hunnit lära sig att allt som står där inte är sant. Det var likadant när vi i Västeuropa började använda internet. I det långa loppet tror jag att det är kunskap och intelligens som stoppar galna konspirationsteorier, säger Antoine Vitkine.

Attacken på World Trade Center

Huvudteori: President George W. Bush kommenderade attacken, alternativt avstod från att stoppa den, eftersom han ville få en anledning att ockupera Afghanistan och Irak och därmed säkra tillgång till olja och gas i Mellanöstern och Centralasien.

Sidospår 1: President Bush lät det ske för att få en anledning att införa en fascistisk polisstat.

Sidospår 2: Israel eller ”judarna” låg bakom attacken för att provocera fram ett amerikanskt anfall på muslimska länder.

Ytterligare sidospår: En grupp psykiatriker hjärntvättade kaparna (Scientologikyrkans teori). Även antiglobaliseringsrörelsen och Saddam Hussein har anklagats.

Drar i trådarna enligt konspirationsteorin: President Bush med vänner. ”Judarna”. CIA och FBI. Saddam Hussein.

”Bevis”:
Skyskrapornas sätt att falla kräver förampterade sprängladdningar och deras stålskelett ska ha tålt värme från brinnande bensin.
President Bush läste med skolbarn i Sarasota i Florida, trots att han visste att skyskraporna och Pentagon attackerats.
Det fanns inga startberedda stridsplan i regionen. FBI hade underlåtit att kolla flygskolorna.
Underliga finansiella rörelser på börsen med stora försäljningar av säljoptioner dagarna före attentatet.
Hålet i Pentagon är för litet för att ha träffats av en Boeing 757.
4 000 judar som normalt arbetade i World Trade Center var inte på jobbet den 11 september.

HIV-smittan

Huvudteori: Hiv-viruset uppkom under ett försök av det amerikanska försvaret att skapa nya biologiska vapen. Under massvaccineringskampanjer mot polio och vattenkoppor gavs sedan hiv-virus till miljoner afrikaner för att stoppa befolkningsexplosionen
i Afrika eller att avfolka kontinenten. Många är övertygade om att kondomer är impregnerade med hiv-virus.

Drar i trådarna enligt konspirationsteorin: Hemliga amerikanska eller ”kapitalistiska” sällskap som vill skapa en ny världsordning.

Spridning: Mycket stark i Afrika, inte minst för att det i delar får stöd från mycket högt uppsatta personer.

”Bevis”:
Få vita människor drabbas.
Det ligger i västländernas intresse att försvaga Afrika.
Apteorin verkar orimlig.

Fågelinfluensan:

Huvudteori: Fågelinfluensan finns inte eller är ofarlig för människan, oavsett vad myndigheterna säger. Det hävdar Nilotpal Basu, ledare för det indiska kommunistpartiet CPI, i en ohelig allians med Tinath Reddy, chef för indiska National Egg Coordination. Allt är ett påhitt för att stoppa utveckling som leder till att den asiatiska ekonomin stärks och för att skydda den västerländska fågelbranschen.

Sidospår: Fågelinfluensan är en konspiration mot Pakistan. Det hävdar Fayyaz Ranjha, chef för Mayo Hospital i Lahore.

Drar i trådarna enligt konspirationsteorin: Multinationella företag, västerländska
läkemedelstillverkare, ”amerikanerna”.

”Bevis”:
• Läkemedelsföretagens stora vinster på vaccin.
• Det orimligt stora intresset för influensan (”många dör i trafikolyckor, varför bryr sig ingen om dem”).

Tsunamin i Asien 2004

Huvudteori: Ett amerikanskt experiment med HAARP-vapen, en teknik som sägs kunna framkalla jordbävningar och väderförändringar, gick fel. Tekniken finns i Alaska, men kan också ha funnits på den amerikanska basen Diego Garcia som ligger nära jordbävningsområdet.

Sidospår 1: Amerikanska försvaret gjorde ett kärnvapentest i området.

Sidospår 2: Tsunamin uppstod när utom-jordingar försökte vända på polerna.

Drar i trådarna enligt konspirationsteorin: Pentagon.

”Bevis”:
Det amerikanska tsunami-centret på Hawaii ljög om hur kraftig jordskalvet var.
Det amerikanska basen Diego Garcia klarade sig utan skador och varnade inte länderna i regionen.

Tom och Jerry

Huvudteori: Judarna kallades i den antisemitiska propagandan i 1900-talets början ”smutsiga möss”. Därför uppfanns Jerry, som är söt men som alltid vinner över katten, allt för att skapa en mer positiv bild av judarna. Nyligen spreds teorin av Hasan Bolkhari, rådgivare till den iranske kulturministern, i en intervju i Asia Times.

Drar i trådarna enligt konspirationsteorin: ”Judarna”.

”Bevis”:
Jerry borde för länge sedan ha varit kattmat.

Vargen kommer:

Huvudteori: En myndighet planterar ut vargar i avlägsna bygder för att i lönndom skapa en vargstam, dock aldrig i sin hemmiljö.

Sidospår: Varg planteras ut för att samerna ska skjuta dem. Det ska få ”svenskarna” att tycka sämre om samer.

Drar i trådarna: ”Stockholmarna” och deras motsvarigheter i världen. Ofta genom myndigheter och organisationer som Naturvårdsverket, Naturskyddsföreningen, Greenpeace och Världsnaturfonden (WWF).

”Bevis”:
Har någon sett en varg i centrala Stockholm?

Estonia:

Huvudteori: Estonia användes för att smuggla gamla sovjetiska vapen till USA, en smuggling känd av den svenska tullen. Därför sprängdes fartyget av gamla
KGB-soldater.

Sidospår: Estniska staten slutade betala beskyddarpengar till maffian som styrde hamnen i Tallinn.

Drar i trådarna enligt konspirationsteorin: Regeringarna i Sverige, Estland och Finland som inte vill att vapensmugglingen ska bli känd.

”Bevis”:
Regeringarnas vägran att inte bärga båten utan i stället täcka över den med cement.
Förbudet mot dykning.
Båtens kapten ska ha setts gå i land med de överlevande.
Mystiska amerikanska plan landade och startade på Arlanda den natt båten sjönk.

Mordet på statsminister Olof Palme:

Huvudteori 1 (högerkonspiration): Olof Palme mördades av högerextrema poliser/militärer eftersom han skulle sälja ut Sverige till Sovjet vid en förestående Moskvaresa, möjligen med hjälp av sydafrikanska apartheidförespråkare.

Sidospår 1: (vänsterkonspiration): Olof
Palmes spioneri för Sovjet var på väg att
avslöjas. Därför måste han röjas ur vägen.

Sidospår 2: Palmes familj dödade honom, kanske med hans eget samförstånd, för att rädda hans eftermäle som i slutet av 1980-talet var på väg att solkas av en cocktail med Bofors- och Harvardaffär som bas toppat med knark, bögsex eller unga älskarinnor.

Sidospår 3: Lisbet Palme hotade att avslöja Olof Palmes samarbete med spionen Stig Wennerström och måste därför mördas. Hans Holmér fick ansvaret för uppdraget, men mördaren sköt Olof Palme av misstag.

Vapenspår 1: Bofors dödade honom efter att Mohammad Said Kadhum al-Sahaf – jodå, Saddam Husseins informationsminister Bagdad Bob som då var ambassadör i Sverige – hade avslöjat för en ursinnig Olof Palme hur Bofors mutat sig fram i Indien.

Vapenspår 2: Den italienska frimurarordern P2 röjde honom ur vägen när han var på väg att avslöja vapensmuggling till kriget mellan Iran och Irak, där Olof Palme hade FN:s uppdrag som medlare.

Drar i trådarna enligt konspirationsteorin: Säkerhetspolis och vanlig polis i samarbete med CIA och högerextremistiska grupperingar. KGB och socialdemokraterna kan ha ett finger med i spelet.

”Bevis”:
Polisens sjabbel i utredningen.
Män med walkietalkies runt mordplatsen (SVT-spåret).
Hans Holmérs falska kurdspår.
Det orimliga i att en pundare från Rotebro skulle ha kunnat skjuta statsministern.

Musevenis hemlige son:

Huvudteori: Joseph Kabila, president i Konga-Kinshasa är hemlig son till Ugandas president Yoweri Museveni som placerat honom på tronen i det stora grannlandet. Museveni, en gång Ugandas räddare men i dag allt mer ifrågasatt både i och utanför Uganda, har som ambition att dominera Central- och Östafrika.

Drar i trådarna enligt konspirationsteorin: ”Amerikanerna” och CIA.

”Bevis”:
Senast i månadsskiftet april-maj gick ugandiska trupper över gränsen för rensningsaktioner utan att de kongolesiska trupperna gjorde något.

FAKTA

Vad är en konspirationsteori?
En konspiration är när två eller flera personer samarbetar i hemlighet för att utföra en olaglighet. Men det vi lägger in en konspirationsteori är att dessa personer är mäktiga och påverkar livet för vanliga människor.

När bör man bli misstänksam?
Alltid när man hör talas om hemliga sällskap, gärna skapade i oheliga allianser, som styr skeenden i samhället eller världsordningen. Eller när någon berättar att det som syns på ytan egentligen är dess motsats, som att en grupp som framstår som fattig och maktlös i verkligheten är rik och mäktig.

Vad är skillnaden på en konspirationsteori och en vanlig vandringssägen?
Att en konspirationsteori kan vara sann.
Att konspirationsteorier bottnar i människors misstroende mot dolda eller verkliga makthavare.
Vandringssägner uppstår oftast kring saker man är rädd för som troll, ormar i bananer eller råttkött på pizzan.

Källor:
Sofia Åkerberg,
forskare vid Umeå universitet
Lina Midholm,
institutet för språk- och folkminnen, Göteborg

Teorier på nätet:

www.vaken.se
Svensk sajt som sprider
de vanligaste konspira- tionsteorierna och därmed anser sig hålla ”ett öga på den
globala makteliten”.

www.conspiracyplanet.com
Säger sig berätta sanningen i stället för de lögner som sprids av mediakartellernas propaganda.

www.david-icke.com
Konspirationsteoriernas lysande stjärnas egen hemsida.

www.konspiration58.com
Hävdar att Fotbolls-VM
i Sverige 1958 aldrig har spelats, utan var en bluff som ingick i ett världspolitiskt spel mellan stormakterna.

www.carpenoctem.tv
Här finns de vanligaste amerikanska konspirationsteorierna samlade.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här