Vad är KSI? Vad gör de? Vad har de för makt och befogenheter? Vilka är de? Var finns de någonstans? Dessa frågor kan nästan inga svenskar svara på. Gemene svensk har troligtvis aldrig ens hört talas om dem.

Kontoret för särskild inhämtning är ett svenskt underrättelseorgan och en del av den svenska Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (MUST). De arbetar med underrättelseinhämtning genom personkontakt – så kallad HUMINT (Human Intelligence, sv. personbaserad inhämtning). De använder, bland annat, spioner (infiltratörer) och har rätt att använda “särskilda metoder” – ett begrepp som de själva inte förklarat innebörden av. KSI arbetar framförallt med underrättelseinhämtning utomlands.

KSI är en hemlig organisation som det är mycket svårt att få insyn i. Alla de anställdas namn är sekretessbelagda, även KSI-chefens. De har även en hemlig budget.

Organisationen fick sitt nuvarande namn 1994. Dess föregångare har varit C-byrån (1939-1946), T-kontoret (1946–1964), Informationsbyrån (IB) (1965–1973), Gemensamma byrån för underrättelser (GBU) (1973–1982) och Sektionen för särskild inhämtning (SSI) (1982–1994).

Läs mer på nyadagbladet.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här