Bilden av ett oskadat hus mitt bland 100-talsruiner i Lahaina på Maui, en av Hawaiis öar, blev viral. Huset lyser orört med sin fräscha vita fasad och ett rött tak. Det omges av högar av brända ruiner efter den snabba brand som härjade i Lahaina i förra veckan. Att huset klarade sig har naturliga orsaker.

LA Times skriver att det historiska huset på Front Street inte var den enda fastigheten som klarade branden. Vissa sektioner av Lahaina drabbades inte av eldstormen.

Dora Atwater Millikin, som äger det nyrenoverade huset tillsammans med sin man, säger att de vill hjälpa sina grannar som förlorade allt. Det 100 år gamla trähusethuset var en gång ett bokföringshus för anställda på Pioneer Mill Co, en sockerplantage som låg i Lahaina på 1800-talet.

Millikin berättar att de ersatte asfaltstaket med plåttak. De fodrade marken med stenar. De hade tagit bort lövverk intill huset, inte för att de försökte minska risken för brand, utan för att de var oroliga för att termiter skulle sprida sig till trästommen, säger hon.

Det enda de gjorde för att vara förberedda sig på katastrofer var att att skydda byggnaden mot orkaner, tillägger hon.

Läs mer på newsvoice.se

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här