Kritiken mot NATOs roll i att bygga upp en konfrontation med Ryssland via krisen i Ukraina växer i Tyskland. Tre tidigare tyska förbundskansler, Schmidt, Kohl och Schröder har fått sällskap av den nuvarande vice partiledaren för det tyska liberala partier FDP, Wolfgang Kubicki. I en intervju till den tyska presstjänsten DPA den 18 april sa denne: ”Det faktum att NATO nu skickar stridskrafter till den s k östgränsen och Bundeswehr (Tysklands militär) deltar, anser jag inte bara vara kontraproduktivt utan också extremt farligt.” Han sa att han har en viss förståelse för att ”amerikanarna” vill använda krisen till att kyla ner förhållandet mellan Europa och Ryssland. ”Men vi måste utvärdera det förnuftigt och inte handla enligt mottot ’vi är alla en del av Väst och deltar därför i alla amerikanska dumheter.'” Med tanke på upptrappningspolitiken som är förbunden med nya sanktioner, bör man hålla ett öga på när man ska sluta” … om man inte gör det ”måste man säga att att jag är också beredd att föra krig”. Kubickis råd är att istället föra en dialog med Rysslands president, med ledningen i Moskva och med den ryska befolkningen. ”Det stora stödet för Putin borde vara en tankeställare för oss” sa han. ”När man talar med varandra, skjuter man inte på varandra och man börjar också att förstå varandra.”

Kubicki varnade också för att ha illusioner om sammansättningen den nuvarande ukrainska regeringens sammansättning: ”Där finns det människor som ställdes inför rätta i Tyskland (Kubicki syftar på Nürnbergrättegångarna mot naziförbrytare efter andra världskriget- red. anm.) … De är inte alla frihetskämpar, men vi handlar som om de vore det” sa han.

Två dagar senare noterade Kubicki i ett offentligt tal att en del mediafolk börjat bryta den ensidiga propaganda mot Ryssland och Putin. I ett program med rubriken ”Alltid mot Putin: Massiv kritik mot media” sände Tysklands TV 1 (ARD) den 16 april ett program från NRD (Norddeutsche Rundfunk) som dokumenterade en folkstorm mot mediernas förljugenhet om krisen i Ukraina och hetspropagandan mot Putin. Programmakaren pekade på att många tyskar är skakade av NSA-skandalen, av att USA använder mördardrönare och av tortyrskandalerna i Guantanamo och i Abu Ghraib och att förtroendet för USA vacklar.

I programmet intervjuades den ansedda TV-journalisten Gabriele Krone-Schmalz, som i många år var ARD:s Moskva-korrespondent och nu är professor i journalistik. Hon slog framför allt ner på att media missbrukar ordet ”annektering” i rapporterna om Krim. Den folkomröstning som hölls var legal och visar att befolkningen önskar tillhöra Ryssland, sa hon.

Originaltext: larouche.se