Det finns en koppling mellan livsmedelstillsatser och typ 2-diabetes, visar en fransk studie. Bland annat kopplades ämnena karragenan, xantangummi och natriumcitrat till en förhöjd risk att utveckla sjukdomen.
Ultraprocessad mat innebär att man bearbetat maten betydligt samt lagt till flera kemiska tillsatser. “Vanlig” processad mat är ofta närmare sin ursprungliga form och innehåller färre tillsatser, medan ultraprocessad mat gått igenom fler steg i fabriken och huvudsakligen är av industriellt ursprung, det vill säga onaturlig.
Ofta innehåller ultraprocessad mat livsmedelstillsatser i form av bland annat emulgeringsmedel och stabilisatorer för att ge bättre konsistens och hållbarhet. Bland annat tillsättsämnet karragenan i exempelvis chokladmjölk så att chokladen fördelas väl med mjölken, det är också vanligt att använda i glass. Även fuktighetsbevarande ämnen läggs till i allt från glass till dressingar, och även i växtbaserad mjölk och skinkpålägg.
Läs mer på nyadagbladet.se










