Karragenan är en ”naturlig” livsmedelstillsats som härrör från rödalgerna Chondrus crispus (karragentång) och behandlas med en kemikalie för att neutralisera dess surhet. Den blev införd i livsmedelsindustrin på 1930-talet och är en populär ingrediens att tillsätta i livsmedel som ett förtjockningsmedel. Syftet är då att förbättra strukturen och lösligheten av andra ingredienser. Denna produkt har dock visat sig påverka tarmfloran negativt och i sin tur försvaga kroppens immunförsvar.

Den kemiska strukturen kan innehålla upp till 40 procent svavelföreningar. Av detta skäl är den nedbrutna formen inte tillåten för användning inom livsmedelsindustrin på grund av dess kända inflammatoriska effekter i djurförsök. När den naturliga formen bryts ned, genom kontakt med en syra till exempel, blir svavelkomponenten av karragenan instabil och reaktiv.

Du kanske frågar dig, om en syra kan förändra den naturliga formen av karragenan så att det blir reaktiv. Skulle då inte magsyran framkalla denna effekt? Det är en viktig fråga som man tycker att den amerikanska Food and Drug Administration (FDA) redan borde ha besvarat (vilket de inte har). Karragenan har också angetts som en substans som i allmänhet betraktas som säker (GRAS), sedan 1973.

Karragenan försvagar immunförsvaret

Även andra biologiska mekanismer i kroppen kan störas av karragenan som t.ex. regleringen av bl.a. insulin och andra immunförsvarsrelaterade funktioner.

Karragenan liknar en naturligt förekommande sulfatförening i våra kroppar som arbetar med enzymfunktioner i våra tarmar. Med tillskott av karragenan kan normal cellfunktion och reglering ändras när normal aktivitet av våra egna enzymer blir hämmade.

Möjligen på grund av sin höga reaktivitet, kan det störa ett friskt immunsvar genom att förändra kroppens naturliga försvar med antikroppar. Antikroppar skickar varningssignaler till vårt immunförsvar om en främmande inkräktare har tagit sig in. En ohälsosam immunrespons kan leda till inflammation i mag-tarmkanalen och förorsaka en mängd problem.

Förändrar tarmfloran

På grund av variationer i människors tarmflora, eller bakterier som finns naturligt i tarmen, föreslår forskarna att tillsatsen kan orsaka inflammation genom att förändra den typ av bakterier som finns i mag-tarmkanalen. Symtom som förknippas med förändrade bakteriekoncentrationer i tarmen inkluderar inflammatoriska polyper och onormal vävnadstillväxt som kan vara tecken på ett mer allvarligt hälsoproblem.

Studier föreslår även att kroppen uppvisar samma svar på karragenan som den gör när man får en bakteriell infektion från bl.a. Salmonella.

Livsmedel som innehåller karragenan

Det adderar inget näringsinnehåll eller smak till livsmedel över huvud taget. De flesta livsmedel som innehåller karragenan är de med låg fetthalt eller helt fettfria livsmedel som saknar tillverkarens önskade textur och viskositet.

Följande är en förteckning över livsmedelskällor som ofta innehåller karragenan.

Vilken av dessa nedan hittar du t.ex. i ditt eget kök?

• Mjölkprodukter, inklusive mandel, ris, soja och även kokosmjölk
• Kvarg
• Glass
• Yoghurt
• Färdig frysmat
• Organisk Juice
• Fryst pizza
• Påläggskött såsom skivad kalkon
Konserverade soppor
• Gräddfil
• Bearbetade såser och dipmixer
Modersmjölksersättning

Originalartikel: NaturalNews, karragenan biverkningar

6 KOMMENTARER

  1. Varning för förtjockningsmedlet Karragenan och vad det kan göra med din tarmflora – Nya Dagbladet

    […] Orginalartikel: NaturalNews, Svensk översättning ifrån Vaken.se […]

  2. Ni kan ock varna för kolloidalt silver för det ska man inte hälla i sig för det kan i värsta fall göra bakterierna silverresistenta och då slutar silver ha sin bakteriedödande egenskap.

    • Ni måste varna läsarna för HM:s kommentarer. Det kan i värsta fall göra läsaren faktaresistent som slutar tänka själv…..

  3. Fan spelar det för roll! Ska man hålla på att leta efter det här i varorna kommer man aldrig hem plus paranoid påslag av dess like. Det är för sent för längesen! Skapa ditt egna påhittade, fina, universum. Ät balanserat och vegansk mat – löst!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här