Den allra första elitserien i e-sport har precis avslutats. Och det var inte bara en succé för laget som blev utsett till de första svenska mästarna – det var även en succé för svensk e-sport överlag. Åskådarantalet var högre än vad man hade vågat hoppas på och antalet lag som ville kvala in till grundspelet fick initiativtagarna att våga hoppas på en ännu fler framsteg för sporten, som trots flera försök, ännu inte är med i riksidrottsförbundet.
CSGO(”《CS: GO》開箱在荷蘭比利時被�” (Public Domain) av steamXO.)

SM-guld i CS:GO 
12 lag tog sig i somras vidare till grundspelet i den första upplagan av den svenska elitserien i spelet cs:go. I finalen i början av december stod kampen mellan Kalmarlaget Lotb och Gävlelaget Frillkammare. Det var mycket som stod på spel när finalen började på Inferno Online i Stockholm, och inte minst en prispott på väl över 100 000 och dyr datorutrustning. Finalen var jämn till slutet, trots en ledning från Kalmarlaget fram till halvlek. Frillkammare hade publiken på sin sida men det var till slut Lotb som tog hem segern, pokalen och den stora äran att ha blivit de första SM-mästarna i cs:go. Huruvida de kommer att ställa upp i nästa upplaga för att försvara sin titel har laget inte svarat på. De vill nu njuta av sin seger efter en höst och sommar av mycket hårt arbete.

En dröm blir sann
Man skulle kunna tro att det ligger år bakom grundandet av en elitserie, men faktum är att arbetet drog igång så sent som i våras. Däremot har drömmen om en elitserie och en mer strukturerad e-sportscen funnits länge hos initiativtagarna Emil ”Heaton” Christensen och Tommy ”Potti” Ingemarsson, som själva har mästerliga e-sportkarriärer bakom sig. Drömmen var att skapa en nationell serie som kan hjälpa cs:go-lag att ta sig vidare till de stora mästerskapen.

I och med e-sportens uppkomst och snabba tillväxt har även bettingen följt med turneringarna och den svenska elitserien var inget undantag. Intresset för csgo betting har vuxit och inte bara bland de som själva spelar spelet, utan de som tycker att det är spännande att titta på det nu mera klassiska skjutspelet i första person. Däremot är det en fördel om man känner till spelets grunder för att förstå hur man ska placerar sina bet på de olika utkomsterna.

fortnite(”FortniteClient-Win64-Shipping_2018-11-04”(CC BY 2.0) av Whelsko.)

CS:GO blir free play
Cs:go är ett av de populäraste e-sportspelen i världen och det har skämtsamt kallats för det svenska nationalspelet inom e-sport. Nu kan spelet komma att bli ännu mer populärt. Spelstudion Valve, som ligger bakom spelet, gick nyligen ut med att man kommer att göra cs:go till ett Battle Royale-spel liknande det populära spelet Fortnite.  Speltillägget heter Danger Zone och kommer att vara gratis – även om en premiumversion kan köpas. Nyheten har fått blandad kritik, varav några klagar på utformningen medan andra menar att man borde ha hållit sig till originalversionerna. Men det finns också ett intresse och det kommer troligtvis att leda till att nya spelare testar det populära spelet – vilket vissa av kritikerna till det nya speltillägget tror att allt egentligen handlar om.