Vi är sedan några år tillbaka inne i en tidsålder där våra tekniska produkter blir bättre och bättre på att samla på sig information och lära sig saker som är kopplade till våra rutiner, intressen, scheman, geografiska platser och personliga kontakter.

När vi sätter oss i bilen efter jobbet och ska påbörja vår resa till hemmets trygga vrå så får vi snabbt ett meddelande av bilen om vilken väg som är den snabbaste hem och mest effektiva. Bilen tillsammans med din mobiltelefon har lärt sig ditt beteende och kan därför läsa av och presentera en lösning för dig som är anpassat efter din historiska förflyttning, inkopplad med GPS och aktiverade platstjänster. Vi uppskattar denna hjälp och tänker inte mer på den – för det är ju ganska skönt ändå. Där i stunden vill du bara hem och blir lättad över att du inte behöver anstränga dig mer efter en hård arbetsdag. Du tänker nog inte ens på att du är övervakad och att tekniken har koll på dig. 

Vidare pratar man om att AI har gjort våra liv bättre. Men sanningen är den att AI inte är så utbredd egentligen. Just nu upplever vi bara så kallad ”machine learning”. Detta betyder att tekniken lär sig och kan utvärdera saker och ting baserat på historiska data och ger förslag som enbart är grundat på igår, förra veckan och hur det såg ut för sex månader sedan. Börjar du exempelvis på ett nytt jobb och under några veckors tid kör samma väg fram och tillbaka under samma tidpunkter kommer de tekniska prylarna du har inkopplat till ditt liv även lära sig detta efter ett tag – klassisk ”machine learning”.

Däremot kommer vi inte få lösningar som är grundade på vår historik i det vardagliga livet när AI väl träder in på riktigt. Då kommer våra tekniska prylar samspela med andra tekniska produkter och med hjälp av en ny intelligens, som vi människor inte kommer att förstå oss på, ge förslag om hur vi ska agera och bete oss. Hur detta kommer slå mot mänskligheten finns än idag bara teorier om. Experterna i området kan själva inte förutspå hur utveckling kommer att te sig. Det är en ny intelligens som vi aldrig tidigare sett. 

Sedan mitten av 1900-talet har med stora förväntansfulla och imponerande blickar öppnat våra armar för alla hjälpmedel som genom modern teknik skapats och lanserats för att förbättra det västerländska industriella samhället och dess invånare. Det västerländska samhället har förändrats till någonting vi aldrig hade kunnat föreställa oss för bara 100 år sedan och strukturen och uppbyggnaden är oigenkännlig. Och ändå är allt det som vi ser runtomkring oss än så länge enbart skapat av människan.

Tittar vi på USA och Boston så finns där ett företag som ligger i framkant i tillverkning av robotar. Här har man kommit så långt att man skapat robotar som kan röra sig väldigt likt en människa, med armar och ben som kan gå, hoppa, sitta och utföra uppgifter. Vi har också utvecklat maskiner som kan svara i telefon och hjälpa till att bemöta den som ringer med att ge svar på de olika frågorna som ställs, dagligen möts vi säkerligen av detta i form av automatiska svar i kundtjänstservice eller liknande. Utvecklingen har kommit så långt att vi knappt bryr oss om huruvida vi pratat eller skrivit med en verklig fysisk människa eller en förprogrammerad robot och datoriserad röst. Men fortfarande är allt detta enbart produkter som är utvecklade av oss människor. 

All den här utvecklingen som sker inom tekniken är möjlig eftersom vi hela tiden tillåter de stora tech-bolagen övervaka oss med hjälp av våra personliga tekniska prylar. Så länge vi använder oss utav produkter uppkopplade mot internet så arbetar vi gratis åt dessa tech-bolag och hjälper till att utveckla bättre machine learning och snabbare och mer effektivare datoriserad teknik – dock tillåter vi dem även att sälja vidare och dela med sig av information till världens ledare. 

Inom ett par år kommer vi även att kunna operera in chip i en människas huvud – ett chip uppkopplat till hjärnan. Dessa chip kommer bland annat att användas till att bota sjukdomar och analysera vår hälsa men även ”hjälpa oss” att hålla ordning på våra vardagliga liv. Den här tekniken kommer till och med att kunna lokalisera och spara minnen och vidare med detta kunna radera vissa minnen lagrade i vår hjärna. Otroligt bra, eller hur? Tänk vad härligt att kunna välja bort traumatiska minnen och händelser som hänt i, ja, säg ens barndom och bara kunna leva ett lyckligt och felfritt liv utan en massa hemska tankar och mardrömmar som poppar upp ibland. Eller?

Och hur blir det när då våra myndigheter får tillgång till dessa chip och då indirekt även våra hjärnor, våra minnen, våra tankar, våra rörelsemönster och våra liv? Om vi tycker att vi är övervakade idag med platstjänster, appar, kameror och högtalare på våra mobiler som lagrar och sänder vidare data och information – hur kommer då saker och ting se ut när dessa chip introduceras? Hur mycket av vår frihet kommer vi då att ha kvar? 

Jag vill dock poängtera att alla dessa tekniska prylar dock fortfarande är framtagna och skapta av oss människor. Vissa produkter har till och med framställts i välmening av forskare och ingenjörer som med goda idéer velat lansera produkter menade att hjälpa individer eller företag i främjande syfte. Men pengar och makt har även gjort att många tekniska prylar idag används på ett ondskefullt sätt där vinst och välfärd för eliten är det enda som betyder något. 

Så vad kommer då att hända den dagen när människan skapat en så pass intelligent AI som själv kan börja utvecklas, produceras, skapas och spridas i samhället? När vi precis i samma tidsspann börjar sätta in chip i människors hjärnor och låter teknikens värld få tillgång till alla våra innersta tankar – i alla fall den 10% hjärnkapacitet som vi använder, än så länge. Dessa robotar och machine learning som redan finns och arbetar ute i samhället i olika former och på olika sätt, oavsett om de är fysiska maskiner eller datoriserade röster i en kundtjänstservice.

Inplantering av chip i mänskliga hjärnor planeras att lanseras inom bara några år. AI och data-chip i människors hjärnor i en härlig blandning av machine learning och tech-bolagens förkärlek till makt och pengar går en farlig väg till mötes. Och är det en ti