Lördagen den 12 oktober sker återigen en global manifestation mot företaget Monsanto och såklart även i Stockholm.

Monsanto har med ambitiös lobbyverksamhet lyckats att i USA införa lagar och direktiv vilka gynnar deras mål att äga all produktion av mat. Detta innebär en utfasning av samt restriktioner och förbud mot ekologiska frön.

Denna agenda har de framgångsrikt drivit igenom även i andra delar av världen, och det vill vi förhindra i Europa.

Var och när?
Kl 14:00 samlas vi på Mariatorget.
Manifestationen börjar kl. 14:15, då vi marscherar mot Fatbursparken tillsammans. Väl där kommer vi att samlas upp och byta fröer. Vi vill uppmana alla att ta med egna fröer, skott och plantor för att byta med andra.

Varför fröbytardag?
Vi byter fröer för att bidra till ökad biologisk mångfald vilket är grunden för ett hälsosamt ekosystem, en frisk planet samt friska människor. Dessutom vill vi värna om rätten att helt fritt kunna distribuera, odla samt skörda ekologiska utsäden.

Syfte
Vi vill skicka en signal till politiker och beslutsfattare att vi inte accepterar att det införs lagar för att begränsa användningen av ekologiska frön och som gynnar företag som Monsantos monopolställning när det gäller fröförsäljning.

Vi anser att en statlig kontroll av den naturliga mångfalden av fröer och växter (oavsett om det gäller för hobbyodlare eller företag) är ett allvarligt steg mot ett kontrollsamhälle som vi inte vill leva i.

Arrangörer och samarbete
Vi som arrangerar detta är en grupp icke-politiskt aktiva individer som ser den smygande kriminaliseringen av ekologiska frön som ett mycket allvarligt hot mot vår planet och människors hälsa och frihet. Organisationer som stödjer March Against Monsanto i Sverige:

Latinamerikagrupperna Fältbiologerna Biodynamiska föreningen Biodynamiska yrkesodlare GMO-fritt Sverige Via Campesina Stödgrupp Ungdomarnas Förbund

Om frölagen
Den 6 maj 2013 lade EU-kommissionen fram sitt förslag till en ny frölag (Plant Reproductive Material Law). Lagens utgångspunkt är att alla växter som distribueras eller säljs ska registreras, vilket bland annat kräver tester och omfattande dokumentation. Den som registrerat växten betalar en årlig avgift och behöver genomgå krångliga byråkratiska processer för att få vara på listan.

Av allt att tolka verkar det ganska tydligt att det är GMO odlarnas lobbyverksamhet (främst Monsantos) som ligger bakom denna lag. Allt för att gynna sin egen verksamhet, äga all matproduktion och på sikt få igenom en fullskalig kriminalisering av Ekologiska frön.

Läs mer om frölagen här: (Skriven av författaren, journalisten och trädgårdsexperten Lena Israelsson) http://www.fobo.se/nyheter/arkiv/frolagen.pdf

Namninsamling
Namninsamlingen, som ligger under domänen change.org, kommer att levereras personligen till Landsbygdsminister Eskil Erlandsson och/eller Miljöminister Lena Ek i oktober.

Skriv under här: http://www.change.org/petitions/ministers-of-the-swedish-government-kick-monsanto-out-of-sweden Twitter: #kickmonsantooutofsweden Instagram: #kickmonsantooutofsweden

Kontakt
För mer information kontakta Sebastian Dawson på tfn 0760-15 15 11 eller sebastian_dawson@hotmail.com

http://www.mynewsdesk.com/se/view/pressrelease/march-against-monsanto-910066

March Against Monsanto i Stockholm

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här