Enligt den brittiske journalisten och mångårige Mellanösternkorrespondenten Jonathan Cook, som länge bevakat Israel-Palestinakonflikten för olika medier, ser Israel nu sin chans att bli av med Gazas palestinska befolkning för gott. Han menar att den israeliska strategin kort sagt går ut på att göra livet för palestinierna så outhärdligt att de fördrivs till Egypten.

”Huvudmålet är inte det som lyfts fram. Israel har mycket större ambitioner än att förgöra Hamas” utvecklar han i en omfattande analys.

Jonathan Cook har tidigare också skrivit flera böcker om vad han menar är de långsiktiga planerna på att expandera den israeliska staten och etniskt rensa de ockuperade territorierna från palestinier. I en analys som publicerats med bakgrund av Hamas attacker den 7 oktober, och Israels efterföljande bombningar och invasion av Gaza, skriver han att Israel nu ser sin chans att permanent fördriva det palestinska folket in i Egypten – och bli av med dem en gång för alla.

Han noterar att västerländska institutioner inledningsvis försvarade Israels hämndkampanj med att man hade rätt att försvara sig, men att resonemanget redan lämnats i takt med att dödsoffren blivit allt fler – och att man nu istället pratar om att Israel måste få tid och utrymme att ”förgöra Hamas”.

Detta kräver en markinvasion av israeliska trupper – många av dem religiösa extremister från olagliga bosättningar på Västbanken – som med all säkerhet söker hämnd för Hamas attack den 7:e oktober. Grymheterna kommer sannolikt bara att intensifieras. Men det finns en logik i Israels militära galenskap och huvudmålet är inte det som lyfts fram. Israel har mycket större ambitioner än att förgöra Hamas”, skriver han.

Stöd från väst
Enligt Cook är Israels makthavare fullt medvetna om att palestinierna aldrig kommer att acceptera sin underkastelse – utan fortsätta göra motstånd, oavsett om Hamas utplånas eller inte och oavsett vem som styr i Gaza. Därför är Israels lösning att fördriva hela det palestinska folket permanent.

Israels strategiska problem förvärrades av den humanitära kris man hade skapat genom att stänga in en så stor och växande befolkning i ett litet område utan resurser. Fattigdom, undernäring, orent vatten, trångboddhet och brist på bostäder, liksom traumat av att vara inringad och periodvis bombad av Israel för att kuva allt motstånd, förvandlade långsamt Gaza från ett fängelse till ett dödsläger. FN hade varnat för att enklaven i praktiken skulle vara ’obeboelig’ 2020”.

Läs mer på nyadagbladet.se

1 KOMMENTAR

  1. Den masspsykos vi ser runt om i världen med så mycket hat mot judar är demonisk till sin natur och sker med människor som har varit engagerade i demonisk aktivitet och demonläror till att börja med. De är det lättaste bytet!
    (Amir Tsarfati)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här