En nedsänkt stenkonstruktion utanför Japans kust, känd som Yonaguni-monumentet, har återupplivat debatten om ursprunget till forntida civilisationer. Upptäckt 1986 av den lokale dykaren Kihachiro Aratake, har den 27 meter höga formationen – med sina skarpa trappsteg och platta terrasser – förbryllat forskare i årtionden. Om det bekräftas att den är människotillverkad, skulle denna undervattenspyramid kunna vara flera tusen år äldre än de egyptiska pyramiderna och Stonehenge, vilket potentiellt kan skriva om historien om mänsklig ingenjörskonst och arkitektur.

Upptäckten och de första reaktionerna
Yonaguni-monumentet, som ligger 25 meter under havsytan nära Ryukyuöarna, avfärdades initialt som en naturlig formation. Men dess slående likhet med en människoskapad struktur har lett till intensiv granskning och debatt. Fotojournalisten Ken Shindo, verksam vid det inflytelserika nyhetsbyrån Kyodo-Tsushin, har varit en stark förespråkare för monumentets konstgjorda ursprung. Shindo, som har tillbringat flera år med att dokumentera platsen, är övertygad om att det är människotillverkat. ”Vissa säger att det är ett naturens nyck, men de har inte tillbringat tid med det som jag har gjort. Jag är fullständigt säker på att det är människoverk,” sade Shindo.

Vetenskapliga undersökningar och kontroverser
Professor Masaaki Kimura, marin seismolog vid University of the Ryukyus, har studerat Yonaguni-monumentet sedan 1994. Hans omfattande forskning – inklusive undersökningar, provtagningar och mätningar – tyder på att strukturen huggits ur fast berggrund när platsen fortfarande låg ovan vatten. Kimuras resultat antyder att monumentet kan vara över 10 000 år gammalt, vilket skulle placera dess konstruktion under den senaste istiden. ”Om havsnivåhöjning är den enda faktor man beaktar, pekar preliminära beräkningar på att översvämningen skedde för omkring 10 000 år sedan,” förklarade Kimura.

Men inte alla experter håller med. Dr. Robert Schoch vid Boston University, geolog, hävdar att monumentet är en naturlig formation. ”När man ser fotografier av Yonaguni-monumentet får många omedelbart intrycket – på grund av stenytornas regelbundenhet och de skarpa vinklarna – att det rör sig om en artificiell struktur,” medgav Schoch. ”Men jag anser absolut inte att detta är ett helt avgjort fall.”

Debatten i The Joe Rogan Experience
Debatten om Yonaguni-monumentet fick stor uppmärksamhet efter en het diskussion i podcasten The Joe Rogan Experience. Författaren Graham Hancock, känd för sin forskning om förlorade civilisationer, och arkeologen Flint Dibble presenterade motstridiga åsikter. Hancock, som anser att monumentet är människoskapat, pekade på fotografier som han menar visar konstgjorda valv, megaliter, trappor, terrasser och ett uthugget sten”ansikte”. ”För mig, Flint, är det häpnadsväckande att du ser det som något helt naturligt – men jag antar att vi bara har väldigt olika ögon,” sade Hancock.

Dibble förblev dock skeptisk. ”Jag har sett mycket märkliga naturfenomen, och jag ser inget här som påminner mig om mänsklig arkitektur,” svarade han. Utbytet belyser den pågående kontroversen och behovet av ytterligare vetenskaplig undersökning.

Implikationer för den antika historien
Om det visar sig att Yonaguni-monumentet verkligen är människoskapat, skulle det utmana den rådande förståelsen av forntida människors förmågor. Enligt konventionell visdom utvecklades kapaciteten att bygga stora, komplexa strukturer först i samband med jordbrukets framväxt för omkring 12 000 år sedan. Men om Yonaguni-monumentet är artificiellt, tyder det på att avancerad ingenjörskonst fanns långt tidigare.

Denna upptäckt skulle också kunna ge insikt i förlorade civilisationer som kan ha blomstrat under den senaste istiden. Monumentets möjliga ålder överensstämmer med andra uråldriga strukturer, såsom Göbekli Tepe i Turkiet, som dateras till cirka 9500 f.Kr., och Gunung Padang i Indonesien, som tros vara över 16 000 år gammal. Dessa fynd utmanar tillsammans föreställningen om att tidiga mänskliga samhällen var primitiva och oförmögna till sofistikerad byggnadskonst.

Slutsats
Yonaguni-monumentet förblir ett fascinerande mysterium, vars ursprung fortfarande är föremål för intensiv debatt. Oavsett om det är en naturlig formation eller en människoskapad struktur, fortsätter monumentet att fängsla både forskare och allmänhet. Om det visar sig vara artificiellt, kan det skriva om historien om forntida civilisationer och ge en inblick i en förlorad värld av avancerad ingenjörskonst och arkitektur. Medan debatten fortgår står Yonaguni-monumentet som ett vittnesmål om det förflutnas kvarstående gåtor – och bjuder in till vidare utforskning och upptäckter.

naturalnews.com, Mystisk undervattenspyramid utanför Japan kan skriva om den antika historien

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här