Den mörka årstiden dundrar in och som ett mörkt täcke och de enda man vill göra är att lägga sig i sängen och stanna där. Men så ser ju tyvärr inte verkligheten ut. Utan man måste ta sig upp, till jobbet, ut i världen och faktiskt göra alla de där måstena som står på att-göra-listan. Men hur orkar man när solen knappt går upp, temperaturen är låg och energin detsamma? Jo det finns faktiskt några knep som man kan ta till.

Nej, att får ork och en pigg hjärna under den mörka perioden av året är inte det enklaste. De allra flesta av oss tampas nog med brist på energi, trötthet och ångestfyllda tankar. Men det finns knep för att hjälpa kroppen och knoppen till att få energi.

Tillskott och vitaminer

Det första man faktiskt kan göra är att hjälpa kroppen att få sig alla vitaminer som man behöver. Under vinterhalvåret är det extremt svårt att i Norden få i sig exempelvis D-vitamin. Eftersom vår främsta källa för D-vitamin är solen och solen knappt syns till under vinterhalvåret kan det vara en idé att hjälpa kroppen med att äta tillskott av exempelvis D-vitamin. Det är inte meningen att man enbart ska äta tillskotten men att äta det som ett supplement till en vardagligt varierad kost kan fungera. Det finns också andra tillskott som kan vara ett steg att minska stress och ångest, titta på exempelvis https://rawpowders.se/gaba.

Sömn, friskluft och närhet

Förutom att hjälpa kroppen att få i sig alla vitaminer som man behöver så finns det några andra saker som allt som oftast fungerar för att man ska känna sig både piggare och i alla fall lite mindre ångestfylld. Att en av dessa är att man kontinuerligt får ordentligt med sömn är nog ingen överraskning för någon. Men i en stressig vardag kan det vara lätt att bortprioritera sömnen framför att få saker gjort. Men att prioritera sömnen är något som alltid lönar sig. Vill man bli piggare och känna att man har mer energi både i kroppen och i huvudet så är sömnen det första man ska prioritera.

När det är kallt och mörkt kan det lätt gå dagar utan att man överhuvudtaget får något dagsljus och någon friskluft. Att komma ut och få friskluft mitt på dagen är verkligen någonting som kan hjälpa till att skapa mer energi. All friskluft och vistelse utomhus räknas såklart och är bra för kroppen, men är det möjligt är det allra bästa att komma ut mitt på dagen för att i alla fall få en chans att också fånga en strimma med ljus.Sist men inte sist, för att få energi är ett bra knep att umgås med nära och kära. Att känna kärlek, skratt och gemenskap är det som gör att vi människor både mår bättre och orkar mer. Att umgås kommer ofta naturligt under sommaren när värmen och fester lockar. Men kom ihåg att det är minst lika viktigt att prioritera under den kalla perioden också.