Då är både helgens ubåtsjakt och övningen tidigare förra veckan tillsammans med Nederländerna numera avslutade.

Så vad hände?

Tidigare i år så meddelade NATO att organisationen skulle ”öka sin militära närvaro i Östersjöområdet”

”– Vi kommer att ha mer flyg i incidentberedskap över Östersjöområdet. Allierade fartyg kommer att sättas in i Östersjön, östra Medelhavet och på andra håll, om så krävs.”

Tillbaka till övningen med Nederländerna, vilka scenarion övades?

”– Övningarna kan med små medel bli mycket verklighetstrogna…., säger Johan Clevesjö som leder HMS Visbys närförsvarsstyrka.”

”Fartygen från eskorten får nya direktiv och placerar ut sig för nästa moment. Båtarna som under den senaste tiden skapat oro och tvingat besättningarna på helspänn är borta. Den Nederländska ubåten är försvunnen och styrkan ska hitta den. Dags för nästa moment – ubåtsjakt.

”På fredag avslutas övningen. Intensiteten har ökat på Östersjön med fler övningar och närvaro från flera länder. Samövningen har varit givande och utvecklar förmågan att hävda det svenska sjöterritoriet.””

Det är inte första gången en övning med detta scenario helt plötsligt blir verklighet. Titta på tv4 nyheternas inslag från måndag den 20/10, hoppa fram 7 minuter in i sändningen, där beskrivs en övning 1992 som helt plötsligt övergår till skarpt läge.

Kan man kombinera en militärövning med en psykologisk operation för att skapa opinion för ett NATO-medlemskap? När får vi se en opinionsundersökning med frågeställning om NATO-medlemskap?

3 KOMMENTARER

  1. Haha ! Det hela är bara simpel propaganda beordrad av UZA. Allt för att misstänkliggöra Ryssland, Det gäller att vinna propaganda kriget. Sverige har precis som England suttit i knät på Tortyrrepubliken i decennier. Det är löjeväckande att de hur dom håller på. Inte ett enda bevis på vad dom påstår har visats upp för någon. Och om det var något så var det säkert en amerikansk miniubåt av senaste modell. Fast man fastställde till slut att kunde vara drivved som orsakat ljuden man trodde vara en ubåt. Ja ni förstår själva… det hela är infantilt.

    • Såg igår ett program på SVT där man ringde upp en ansvarig på transport-styrelsen och frågade om det var olagligt eller behövdes något speciellt tillstånd för att köra ubåt i Sverige och det gör det inte. Ubåtar klassas samma som båtar och det är alltså bara att sjösätta och dyka.I det programmet var det en ganska ung grabb som hade en minubåt som han körde i skärgården. Misstänkt undervattensverksamhet? Vad är det? Är det någon som kan sätta fingret på det? Vem kollar sånt? Någon boende med en kamera som ser något sticka upp ur vattnet kanske? ^^

  2. Övning i Östersjön: I måndags inledde Försvarsmakten en övning i Östersjön med sju stridsfartyg varav en >> ubåt från Nederländerna << tillsammans med huvuddelen av fjärde sjöstridsflottiljens fartyg – som nu deltar också deltar i dagens underrättelseoperation. I övningen ingick även luftförsvarsövningar med Jas Gripen-plan och närförsvarsövningar med amfibieregementet, skriver Försvarsmakten på sin hemsida. – AB: 17/10 2014 — http://www.aftonbladet.se/nyheter/ubatsjakten/article19715345.ab

    Övning? Där ser man.. Man kanske passar på att vaska upp lite ryss-skräck när man ändå håller på? Det gynnar ju Nato och bereder vägen i diskussionen om ett kommande Svenskt Nato medlemskap..

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här