En ny studie publicerad i medicinska tidskriften Lancet kring användandet av malariamedicinen hydroxiklorokin mot covid-19 visar att medicinen inte medför någon nytta och att det finns en ökad risk för att dö.

Det finns flera punkter att kritisera som gör studien mindre trovärdig.

  • Studien är en observationsstudie baserad på data som är svårt för utomstående att kontrollera och därmed går att anpassa för önskat resultat.
  • 65,9% av patienterna som ingick i studien kom från Nordamerika. Läkemedelsindustrin har ett starkt grepp om sjukvården i USA.
  • Jakten på vaccin och läkemedel mot covid-19 handlar om mycket stora pengar till skillnad mot malariamedicin baserat på klorokin som funnits sedan 1934, inte går att patentera och är billigt att producera.
  • Huvudansvaret för studien är professor Mandeep R Mehra. Han får ersättning från en rad olika läkemedelsbolag.
  • Man har inte granskat kombinationen med zink. Läkare som vittnar om goda resultat med medicinen har påtalat vikten av att använda det med zink. Hydroxiklorokin öppnar cellen för zink som i sin tur är det som slår ut möjligheten för covid19 att replikera sig.

Som av en slump kom det samtidigt en nyhet från Indien där myndigheter ger klartecken för utökad användning av malariamedicin till vårdpersonal i förebyggande syfte. Detta efter en observationsstudie som visat på goda resultat.

Av 334 personer tog 248 hydroxiklorokin. De hade lägre incidens av SARS-CoV-2 ( covid19) än de som inte tog medicinen. Risken för biverkningar anses stå i relation till doseringen.

I en mycket stor och noggrann studie av WHO från 2017 angående malariamedicin och eventuella risker för hjärtat sägs:

”Despite hundreds of millions of doses administered in the treatment of malaria, there have been no reports of sudden unexplained death associated with quinine, chloroquine or amodiaquine, although each drug causes QT/QTc interval prolongation.”

Av Pål Bergström

palbergstrom.com

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här