Användningen av ett kärnvapen av Ryssland i Ukraina skulle kasta den globala ekonomin i kaos, vilket skulle leda till livsmedelsosäkerhet och hög inflation, enligt ett avklassat nationellt säkerhetsdokument.
National Intelligence Councils (NIC) promemoria från november 2022, med titeln ”Potential Global Economic Consequences of a Use by Russia of Nuclear Weapons in Ukraine,” avklassades av direktören för nationell underrättelseverksamhet, Avril Haines, i september.
NIC, som grundades 1979, rapporterar till kontoret för direktören för nationell underrättelseverksamhet och fungerar som en brygga mellan underrättelsegemenskapen och beslutsfattare i USA.
Som förväntat konstaterar dokumentet att ett kärnvapenangrepp på Ukraina skulle utlösa långvarig global finansiell instabilitet, driva framväxande marknader till betalningsinställelse och leda till livsmedelsosäkerhet.
U.S. intelligence community issued a classified assessment concluding that nuclear war would be bad for the economy. Wow, thanks for that pic.twitter.com/9PQq5eOrhA
— KLIPNEWS (@klipnewsorg) November 19, 2024
”Vi bedömer att Rysslands användning av ett kärnvapen i Ukraina ytterligare skulle störa den globala ekonomin, vilket skulle leda till ökad volatilitet på finans- och råvarumarknader – inklusive energimarknader – högre inflation, ökad livsmedelsosäkerhet och minskad ekonomisk tillväxt,” står det i promemorian.
”Denna volatilitet skulle ytterligare belasta länders förmåga att upprätthålla finansiell och politisk stabilitet. Vi har låg tilltro till vår förmåga att förutsäga varaktigheten och svårighetsgraden av de ekonomiska störningarna eftersom de beror på flera avgörande osäkerhetsfaktorer, och vi saknar ett prejudikat att jämföra med.”
”Osäkerhetsfaktorer inkluderar omfattningen av det kärnvapen eller de kärnvapen som används, konsekvenserna för krigets förlopp, potentiella amerikanska och allierade reaktioner – inklusive möjliga militära åtgärder, finansiella sanktioner och handelsrestriktioner – försäljningar på finansmarknader, störningar på energimarknader och reaktioner från utländska företag som fortfarande gör affärer med Ryssland”, enligt dokumentet.
Promemorian varnar vidare för att en rysk kärnvapenanvändning skulle ”driva några eller samtliga tillväxtmarknadsekonomier mot betalningsinställelse.”
Trots de övervägande negativa konsekvenserna för den globala ekonomin konstaterar dokumentet att ett sådant scenario även skulle gynna USA, då den amerikanska dollarn skulle stärkas och dra till sig globala investeringar.
”Dollarn skulle nästan säkert appreciera efter Rysslands användning av ett kärnvapen, eftersom efterfrågan på säkra tillgångar skulle dra ytterligare investeringar till USA:s finansmarknader,” står det i promemorian.
Den amerikanska dollarns förstärkning är särskilt anmärkningsvärd med tanke på att dess framtida status som världens reservvaluta har ifrågasatts, i och med att BRICS-länderna arbetar på ett initiativ för att minska beroendet av dollarn.
Sannolikheten för att Ryssland använder ett kärnvapen i Ukraina har ökat avsevärt sedan Ukraina avfyrade amerikansktillverkade ATACMS-missiler mot ryskt territorium i tisdags, efter att Joe Biden i söndags lyft restriktionerna för Ukrainas användning av långdistansmissiler i Ryssland.
Rysslands president Vladimir Putin varnade i september för att detta scenario utgör en ”officiell krigshandling” av NATO, eftersom dessa missilsystem inte kan användas utan stöd från NATO.
Ukraina avfyrade sex ATACMS-missiler mot det västra Bryansk-området i Ryssland, vilket förstörde en militär anläggning med stora lager av luftvärnsrobotar, ammunition för flerfaldiga raketuppskjutningssystem, artilleriammunition och styrda bomber.
Som svar undertecknade Putin i tisdags en ny kärnvapendoktrin som möjliggör en potentiell kärnvapenrespons från Moskva, även som svar på ett konventionellt angrepp på Ryssland från en nation som stöds av en kärnvapenmakt.
Sergey Markov, generaldirektör för Rysslands Institutet för Politiska Studier och talesperson för Putin, utfärdade på tisdagen en kylig varning om att västvärlden kan möta en kärnvapenrespons före jul.
”Vi ser detta som början på ett direkt krig mellan Storbritannien, Amerika och Frankrike mot Ryssland, en annan kärnvapenmakt. Amerikanska missiler mot vårt territorium. Detta är en klar eskalering av kriget,” sade han.
”Jag tror att Biden, [Frankrikes president Emmanuel] Macron och [Storbritanniens premiärminister Keir] Starmer vill eskalera, vilket kan leda till, i värsta fall, att ett kärnvapenkrig inträffar före jul i år.”
”Förmodligen kommer ni inte att kunna säga ’God jul’ eftersom ni kommer att gömma er i en bunker och försöka skydda er familj från en kärnkraftskatastrof. Det kan utvecklas mycket, mycket snabbt,” tillade han.
Det verkar som att Biden-administrationen provocerar Ryssland att utlösa en kärnvapenrespons inför president-elect Donald Trumps installation i januari.
Läs hela NIC-dokumentet: