USA:s hälsominister Robert F. Kennedy Jr. meddelade att den federala regeringen kommer att släppa nya kostriktlinjer före augusti 2025, i form av ett förenklat fyrsidigt dokument som uppmanar amerikaner att ”äta naturliga livsmedel” och avstå från processade, sockerrika produkter. Riktlinjerna, som utvecklats gemensamt av Hälso- och socialdepartementet (HHS) och Jordbruksdepartementet (USDA), kommer att ersätta 2020 års version på 164 sidor, vilken Kennedy kritiserade som ”uppenbart skriven av industrin” och full av intressekonflikter.

Inför en kongresskommitté i Washington kallade Kennedy förändringen en seger för folkhälsan och betonade att de nya riktlinjerna kommer att rensa bort företagsinflytande och fokusera på enkelhet, transparens samt näringsrika, lokalt producerade livsmedel. Förändringarna kommer att påverka federala näringsprogram direkt, inklusive skolmåltiderna, som länge kritiserats för att bestå av processad mat fylld med tillsatser och socker.

Ett avståndstagande från industristyrda kostråd
De nuvarande kostriktlinjerna, som fastställdes under Biden-administrationen i december 2020, formades av en 421 sidor lång rapport från en rådgivande kommitté som förespråkade växtbaserade proteiner framför kött och avrådde från fullfeta mejeriprodukter – en hållning som Kennedy och jordbruksminister Brooke Rollins menar styrdes av livsmedelsindustrins lobbyister.

”Det var ett slags köttslig impuls som placerade Froot Loops högst upp i kostpyramiden,” sade Kennedy till lagstiftarna, med hänvisning till tidigare skandaler där medlemmar i rådgivande paneler haft oupptäckta kopplingar till företag som Kellogg.

De nya riktlinjerna, sade Kennedy, kommer att skära genom bruset med ett tydligt budskap: ”Ät naturlig mat, ät den mat som är bra för dig.” Denna förändring ligger i linje med Trump-administrationens bredare insatser för att montera ner vad tjänstemän beskriver som ett korrupt, vinstdrivet livsmedelssystem. Rollins instämde i Kennedys budskap och sade att riktlinjerna kommer att ”bygga på solid vetenskap, inte politisk vetenskap” och avvisa ”vänsterideologier” till förmån för praktiska, familjevänliga råd.

Påverkan federala program och barns hälsa
Kostriktlinjerna har enorm betydelse och formar näringsstandarder för federala initiativ som det nationella skolmåltidsprogrammet, Head Start och SNAP (det kompletterande näringsstödsprogrammet). Kennedy avslöjade att han under besök på Head Start-anläggningar såg barn äta förpackad mat fylld med socker och syntetiska kemikalier – en trend han fördömde som att ”förgifta denna generation”.

Genom att förenkla riktlinjerna och betona naturliga livsmedel siktar administrationen på att styra dessa program mot färskare och minimalt processade alternativ. Kennedy antydde också framtida reformer av livsmedelsmärkning och föreslog att förpackningar snart kan komma att redovisa tillsatser på ett mer transparent sätt. Samtidigt bekräftade Rollins att USDA kommer att betala ut 20 miljarder dollar i katastrofbistånd till lantbrukare före slutet av maj, vilket förstärker administrationens dubbla fokus på folkhälsa och jordbrukets motståndskraft.

En bredare satsning reform av livsmedelssystemet
Översynen av kostriktlinjerna är en del av en större kampanj som Kennedy och Rollins driver för att rensa bort företagsinflytande från den federala näringspolitiken. Tidigare i år tillkännagav de planer på att fasa ut syntetiska färgämnen i livsmedel och att stänga det så kallade GRAS-kryphålet (”Generally Recognized as Safe”), som gör det möjligt för tillverkare att införa oprövade tillsatser i livsmedelskedjan utan FDA:s tillsyn. Kennedys nyliga möte med livsmedelsjättar – däribland Kraft Heinz, PepsiCo och General Mills – signalerade en konfrontativ hållning, där administrationen lovade att prioritera folkhälsa framför företagsvinster.

Kritiker av de tidigare riktlinjerna hävdar att dessa gynnade processade livsmedel under förevändningen att de var praktiska, samtidigt som näringsrika animaliska proteiner och traditionella fetter som smör och ister ignorerades. De nya riktlinjerna förväntas omvända dessa rekommendationer i linje med rörelsen ”Make America Healthy Again”, som förespråkar naturliga animaliska fetter framför industriella fröoljor, vilka kopplats till inflammation och kroniska sjukdomar.

De kommande kostriktlinjerna markerar ett avgörande ögonblick i USA:s livsmedelspolitik och signalerar ett avståndstagande från industriellt inflytande till förmån för sunt förnuft och näringsrik mat. I decennier har företagsintressen styrt de federala rekommendationerna, vilket har bidragit till ökande nivåer av fetma, diabetes och ämnesomsättningssjukdomar. Genom att åter fokusera på naturliga livsmedel och lokal produktion positionerar sig Trump-administrationen som en försvarare av folkhälsan – en skolmåltid och en kundvagn i taget.

Som Kennedy uttryckte det: ”Vi ska se till att kostriktlinjerna speglar allmänhetens intresse och tjänar folkhälsan, inte särintressen.” För miljontals amerikaner kan den förändringen inte komma fort nog.

naturalnews.com, Robert Kennedy Jr. tillkännager förenklade federala kostriktlinjer som främjar naturliga livsmedel – kritiserar tidigare industripåverkan

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här