Den nya presidentordern från Donald Trump förbjuder de sociala medierna bland annat från att godtyckligt bannlysa, tysta och censurera politiskt oliktänkande. I tio punkter uppmanar nu mediaprofilen Mike Adams allmänheten att hjälpa till i att bidra att tech-jättarna ställs till svars – en punktlista som är högst relevant även för europeiska förhållanden.

Det uttalade syftet med presidentordern är att värna yttrandefriheten på internet och att de stora plattformarna ska ses som offentliga platser och en del av det demokratiska torget. Trump menar därtill att det fria ordet är en essentiell del av den amerikanska demokratin och att politiskt riktad censur ska fördömas som antidemokratisk. Samma princip kan rimligen krävas gälla över hela Västvärlden.

I en enkel tiopunktslista uppmanar mediaprofilen Mike Adams den amerikanska allmänheten att kartlägga och samla in vittnesmål och dokumentation om de stora sociala plattformarnas censur. Denna information ska sedan skickas till berörda amerikanska myndigheter. Även för icke-amerikaner är anvisningarna relevanta för att stödja amerikaners rätt till yttrandefrihet och som en första förberedelse i att ställa tech-jättarna till svars för sina oetiska tillvägagångssätt även utanför USA.

Läs mer på nyadagbladet.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här