Under en nyligen anordnad konferens klargjorde EU-kommissionen att en ny lag, som ska bekämpa vad man benämner som ”falska nyheter” och ”desinformation” på sociala medier, är på snar ingång i unionen.

Medborgarrättsaktivister uttrycker nu oro för att lagen kan ha en isande effekt på det demokratiska samtalet.

”Digital Services Act” (DSA) som lagen kallas, innebär bland annat kraftiga böter för sociala medieföretag som inte lyder Bryssels nya riktlinjer för vilka nyheter som får delas eller inte delas av EU:s medborgare.

Den 17 mars anordnade EU-kommissionen Ditchley Conference som ett led i förberedelserna för den nya lagstiftningen. Ett av de mest framträdande anförandena hölls av den danska politikern Margrethe Vestager (Radikale Venstre), verkställande vice ordförande i kommissionen med ansvar för ”ett Europa rustat för den digitala tidsåldern”, är en av dem som arbetat mest aktivt med förslaget.

– Vi förstår nu vilket inflytande digitala plattformar och sociala medier har på våra samhällen. Detta blir ännu mer framträdande i detta krig som också utkämpas online, menade Vestager under sitt tal med hänvisning till den pågående konflikten mellan Ukraina och Ryssland.

Läs mer på nyadagbladet.se

1 KOMMENTAR

  1. […] Så ska EU diktera informationsflödet på sociala medier […]

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här