Säpo ska få spionera på din e-post

Polismyndigheterna kommer inom kort att få direkttillgång till delar av Sveriges data- och telefontrafik, avslöjar Ekot. Det innebär bland annat att Säkerhetspolisen kommer att kunna övervaka din epost och dina surfvanor oavsett om du är misstänkt för brott eller inte.

För att göra massövervakningen möjlig har Säpo kringgått lagen genom att sluta avtal med privata operatörer.

Ett exempel är företaget Maintrac i Linköping, som lagrar omfattande uppgifter om svenskars mejltrafik och telefonsamtal. Den typen av information kommer polisen nu att få tillgång till via ett helautomatiserat system.

Underrättelsetjänster och brottsutredare kommer därmed att direkt kunna se exempelvis vem du ringt och när, var du befann dig under samtalet och vart du skickar dina mejl och sms, enligt Ekot.

Mark Klamberg, doktor i folkrätt vid Uppsala universitet, är kritisk till Säpos nya tilltag.

– Det innebär att vi får vad jag skulle kalla signalspaning mot inhemsk svensk trafik. Det var något som alla sa att det ska vi inte ha, när man diskuterade FRA-frågan. Nu får vi ett system som i stora delar, inte alla delar, men i stora delar liknar det som FRA sysslar med, säger han.

Säpo för sedan en tid tillbaka i hemliga samtal med Sveriges största teleoperatörer för att få direkttillgång till all den trafikdata som operatörerna enligt lag måste lagra i sex månader.

Källa: FT

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here