En omröstning om det transatlantiska frihandelsavtalet mellan EU och USA (TTIP) som skulle äga rum den 10 juni har försenats i sista minuten i Europaparlamentet på grund av splittring inom de två stora partigrupperna. Detta framtvingade ordförande i församlingen, Martin Schulz, att skjuta upp den.  Många som hållit andan inför omröstningen kan tillfälligt andas ut. Det kan ses som en seger för den växande skaran människor som protesterar mot att frihandelsavtalet går igenom. I nuläget har organisationen Stop TTIP samlat in över två miljoner röster för att stoppa frihandelsavtalet helt.

Den officiella förklaringen är de många ändringar i förslaget som innebar att enskilda ledamöter behövde mer tid att överväga affären. Främst handlar det om den s.k. ISDS-klausulen, som ger storföretagen rätt att stämma länder  i en egen överstatlig domstol om de anser att landet hindrar företagets investeringar.

I ett meddelande till alla parlamentsledamöter, citerade Martin Schulz det faktum att mer än 200 ändringsförslag och önskemål om delad eller särskild omröstning hade lämnats in till TTIP-rapportören Bernd Langes betänkande i plenum. Han bad utskottet att sammanträda för att behandla dessa ändringsförslag och önskemål.

”Vi respekterar president Schulz beslut och kommer att fortsätta arbetet med TTIP upplösning i handelskommittén. Vi kommer att använda den extra tid vi fått att arbeta för att nå en stabil majoritet för TTIP upplösning. Parlamentet kan bara lägga fram ett starkt budskap för TTIP förhandlarna om vår beslutet biträds av en bred majoritet ”, sade föredraganden och EP handelskommitté ordförande Bernd Lange (S & D, DE).

Europaparlamentets utskott för internationell handel möter nästa den 15-16 juni i Bryssel.

Läs mer:

http://www.europarl.europa.eu/news/en/news-room/content/20150604IPR62865/html/TTIP-Rapporteur-Lange-welcomes-postponement-of-vote

http://sputniknews.com/europe/20150609/1023139509.html

https://stop-ttip.org/

http://www.thenhf.se/nhf-vadjar-till-eu-parlamentarikerna-think-twice-before-voting-on-ttip/

Berndt Lange:
http://www.europarl.europa.eu/meps/en/1909/BERND_LANGE_home.html

Martin Schulz:

http://www.europarl.europa.eu/meps/en/1911/Martin_SCHULZ_home.html

TTIP & CETA – A one-way street of liberalisation:
https://www.youtube.com/watch?v=wC80EEBn5pw

Frihandel – för vem?
https://www.youtube.com/watch?v=T55cKtdzDrg

Canal 2nd Opinion, Seger för TTIP-motståndare – omröstning i EU uppskjuten

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här