Fram till 2009 fanns det inget sådant som ”chat roulette”. Det nya formatet föreslogs av Leif K-Brooks, en 18-årig amerikan som skapade världens första videochatt som heter Omegle och lanserade den i mars 2009. Hans ”originella idé” var fundamentalt annorlunda än alla plattformar för dejting och kommunikation: en person besökte bara webbplatsen, gjorde några klick och systemet i sig anslöt dem via videolänk med en random-användare.

Omegle blev populärt mycket snabbt. På bara sex månader var målgruppen över två miljoner dagliga användare. Naturligtvis kunde en sådan framgång med videochatt inte gå obemärkt förbi, och dess alternativ började snart dyka upp. Den första analogen till Omegle var Chatroulette, som lanserades i november 2009. Det utvecklades av en tonåring från Moskva Andrej Ternovsky. Under det första året av tjänstens existens nådde dess närvaro en och en halv million människor per dag.

Idag är Chatroulette en av Omegles främsta konkurrenter. Webbplatserna är mycket lika funktionellt, och historien om deras upp- och nergångar har vissa likheter. Men de har också skillnader, som vi kommer att diskutera nedan.

Funktionella skillnader mellan tjänsterna

Vad som är vanligtSkillnader
Användningsfallen för Omegle och ChatRoulette är idag identiska — du kan chatta i både text- och videolägen.Ursprungligen var Omegle en textchatt, och först 2010 kompletterades textchattläget med ett videoläge. ChatRoulette skapades ursprungligen som en videochatt, där utvecklaren tillhandahöll tillgänglighet av ett extra fönster för utbyte av textmeddelanden.
Systemet ansluter dig till slumpmässiga användare, du kan inte välja kön, ålder.

Du kan kommunicera med vem som helst var som helst i världen.

Chatroulette ger användarna möjlighet att ange regionen för att söka efter en ”partner”. Du kan inte välja ett land i Omegle. Men samtidigt implementerar Omegle möjligheten att söka efter användare efter specifika intressen, det finns en chatt för universitetsstudenter och ett omodernt avsnitt.

Omegle och ChatRoulette publik

Båda webbplatserna är avsedda för en vuxen publik, men ingen kontrollerar efterlevnaden av denna regel — att börja använda både Omegle och ChatRoulette, registrering och åldersbekräftelse krävs inte. ChatRoulette är mycket populär bland tonåringar, medan Omegle riktar sig till en mer mogen publik: här kan du träffa inte bara kända bloggare utan också kändisar: Ashton Kutcher, Justin Bieber, Eminem och andra riktiga Hollywood-stjärnor.

Idag har både Omegle och ChatRoulette fler män än kvinnor: andelen är ungefär 60:40. Men detta var inte alltid fallet,under de första åren av webbplatserna var antalet flickor och killar ungefär lika. Gradvis började det kvinnliga könet lämna webbplatserna. Det är troligt att den snabbt växande andelen användare med ”egenheter” var anledningen till att lämna.

Moderation av videochatt roulettes

Måttfullhet är både Omegles och ChatRoulettes akilleshäl. Under många år i rad var det helt frånvarande som ett fenomen, vilket nästan förstörde båda webbresurserna på en gång. På toppen av deras popularitet har antalet exhibitionister som öppet visar sina ”anständiga platser” framför kameran, internettroll och bara freaks vuxit avsevärt.

Kanske beror en sådan tillströmning av tvivelaktiga personligheter på det faktum att båda webbplatserna är gratis och du behöver inte registrera dig för dem. Därefter lämnade den adekvata publiken snabbt chatten. Vid den tidpunkten fanns det faktiskt redan tillräckligt med alternativ där både måttfullhet var på rätt nivå och funktionaliteten var bredare.

Följaktligen upplevde båda platserna efter snabba ökningen i popularitet en lika snabb fallande sådan. Men situationen förändrades dramatiskt under 2020-2021, när människor på grund av pandemin återigen började mycket aktivt använda chatt roulettes. Och idag, trots alla nackdelar med dessa plattformar, växer dess popularitet igen. Dessutom, som utvecklarna försäkrar, arbetar de hårt för att förbättra moderering och förbättra sina webbplatser.

Omegle och ChatRoulette alternativ

Inte alla är villiga att vänta på att Omegle och ChatRoulette ska bli bättre, så de använder aktiva alternativ. Och det finns verkligen mycket att välja på. Till exempel, bland män som letar efter kommunikation med flickor, är CooMeet-tjänsten mycket populär. Det har en liknande arbetsprincip — systemet förbinder användaren med slumpmässiga människor. Men den största skillnaden https://coomeet.com/sv/omegle är att män är anslutna här uteslutande med flickor.

En annan uppenbar fördel med CooMeet är frånvaron av förfalskningar och bots. Detta uppnåddes tack vare den obligatoriska registreringen, liksom behovet av att verifiera uppgifterna. Men för full tillgång till alla webbplatsens funktioner måste du betala för premiumåtkomst. Priset är dock ganska symboliskt. Dessutom får användarna en gratis  provperiod.

Ett annat intressant alternativ är ChatRandom webbchatt. Förutom slumpmässig videochatt, där du kan välja samtalspartnerns geolokalisering och kön, finns det också chattrum med tema. Bland annat kan du här öppet träffa homosexuella och lesbiska.

För de användare som värdesätter anonymitet kommer Chatspin-tjänsten att vara en gudagåva. Dess funktion är förmågan att använda videomasker som helt eller delvis döljer ansiktet från samtalspartnern. Masken kan inaktiveras om så önskas. Även i Chatspin kan du omedelbart ange ditt kön och använda detgeografiska filtret för att hitta de lämpligaste samtalspartnerna.

Det finns många Omegle- och ChatRoulette-analoger, många av dem har varumärkesapplikationer för iOS och Android, vilket förenklar användningen av chatt roulettes på mobila enheter. Men valet är alltid ditt — att använda den redan välbekanta resursen eller att leta efter något nytt.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här