Att sömnen är viktig för hälsan, det är det många som vet. Bland annat är det så vi återhämtar oss, samt att det minskar risken för sjukdomar. Det inte alla vet är att sömnen, den är uppdelad i olika faser eller cykler. Allra först är det den så kallade insomningsfasen, som är en ytlig sömn. Sedan kommer bassömnen, eller den så kallade normalsömnen. Sedan sker djupsömnen, eller REM-sömnen som det även heter. Det är under denna fas som kroppen återhämtar sig allra bäst samt bygger upp sig igen så att säga. Det är viktigt att få tillräckligt med REM sömn. Så det bästa är att försöka få tillräckligt med djupsömn per natt.

REM står för rapid eye movement vilket betyder snabba ögonrörelser. Under denna djupsömn så arbetar din hjärna långsammare, tillverkningen av stresshormon minskar samt att dina muskler slappnar av totalt.

Djupsömn är viktig för din kropps återhämtning

För att din kropp ska återhämta sig på ett bra sätt, så är det viktigt att få den rem sömn eller den djupsömn per natt som du behöver ha. Oftast är det så att ju längre tid du varit vaken, desto djupare kommer din sömn att bli. Enklaste sättet att kunna sova och få djupsömn är att se till att din inre klocka är inställd på att det är natt samt att du har en låg ämnesomsättning i kroppen. Så ät inte allt för nära din läggtid.

För att du ska kunna sova bra, så se till att göra det bekvämt i sovrummet. Ha det gärna svalt där, då det ger en positiv effekt på din sömn. Du bör även undvika koffein före du ska sova och se även till att försöka stressa av och varva ner före det är dags att lägga dig. Du bör även undvika att ha på tv, mobil eller surfplatta, minst en timme före du ska sova.

Sover du tillräckligt?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här