Kolesterol, som ofta demoniseras som den främsta orsaken till hjärtsjukdomar, är faktiskt en essentiell komponent för cellhälsan. Det spelar en avgörande roll i olika biologiska funktioner, inklusive att bygga cellmembran, producera hormoner och underlätta upptagningen av vitaminer. Kolesterol är ett nödvändigt näringsämne som våra kroppar inte kan producera själva, så det är viktigt att få D-vitamin från solljus och att konsumera livsmedel som innehåller kolesterol för att bibehålla hälsosamma kolesterolnivåer.
Men idag indoktrineras och incitamenteras läkare att driva på användningen av statiner från tidig ålder, samtidigt som de ignorerar alla kost- och livsstilsfaktorer som påverkar risken för hjärtsjukdomar. Förenklingen av orsakerna till hjärtsjukdomar leder till ett utbrett utskrivande av piller, vilket gynnar en statinindustri som bygger på en historia av lögner.
Storföretagen inom läkemedelsindustrin kapitaliserar på myterna om hjärtsjukdomar
Läkemedelsindustrin har länge dragit nytta av den utbredda tron att högt kolesterol är en primär orsak till hjärtsjukdomar. Denna uppfattning har drivit en blomstrande marknad för statiner, som har blivit en grundpelare inom kardiovaskulär vård och som kraftfullt ingriper i kolesterolnivåerna. Stora läkemedelsföretag, inklusive Pfizer, AstraZeneca och Merck, har investerat kraftigt i att utveckla och marknadsföra statinmediciner, vilket har gett dem betydande finansiella vinster.
Enligt Data Bridge Market Research värderades den amerikanska statinmarknaden till 4,53 miljarder dollar år 2023 och förväntas nå 5,10 miljarder dollar år 2031. Denna tillväxt drivs delvis av den ökande förekomsten av högt kolesterol bland vuxna, särskilt bland personer i åldern 40-59 år.
Under de senaste fem åren har dock sambandet mellan högt kolesterol och hjärtsjukdomar ifrågasatts, där forskare pekar på manipulerade, industrisponsrade studier som överdriver kopplingen mellan de två. Läkemedelsindustrins rovgiriga finansiella intressen har spelat en betydande roll i att forma den allmänna uppfattningen och den medicinska praktiken.
Den amerikanska hjärtläkarföreningen, American College of Cardiology, utvecklade en enkel kalkylator som påstår sig kunna bestämma en persons risk för hjärtinfarkt eller stroke inom de kommande tio åren. Kalkylatorn använder blodtryck, kolesterolnivå, rökstatus och ålder för att göra denna bedömning. Denna kalkylator används för att pressa patienter att ta statiner, samtidigt som man ignorerar de olika kost- och livsstilsfaktorer som predisponerar en person för hjärtsjukdomar.
Demoniseringen av kolesterol ignorerar skadorna som orsakas av socker och inflammation
Demoniseringen av kolesterol började med Ancel Keys arbete. Keys genomförde en studie av sju länder som antydde ett starkt samband mellan konsumtion av mättat fett och hjärtsjukdomar. Dessa studier har dock kritiserats för metodologiska brister och selektiv dataredovisning, där kritiker påpekar att resultaten skulle ha varit annorlunda om han hade förlitat sig på data från sju andra länder, som Finland, Israel, Nederländerna, Tyskland, Schweiz, Frankrike och Sverige.
Samtidigt hävdade John Yudkin att socker och processad mat drev på inflammationen i hjärt-kärlsystemet. Hans forskning överskuggades dock av Keys hypotes att kolesterol var boven. Sockerindustrin, särskilt industrin för högfruktossirap, är verkligen i centrum av denna kontrovers. Interna dokument avslöjar att industrin mutade forskare för att tona ned sambandet mellan sockerkonsumtion och hjärtsjukdomar, och istället lägga skulden på mättat fett och kolesterol. Denna taktik hjälpte till att skydda sockerindustrins vinster samtidigt som den främjade konsumtionen av sockerrika produkter.
Dessutom har riskbedömningsverktygen som används av vårdgivare för att avgöra behovet av statiner visat sig vara felaktiga. Dessa verktyg överskattar ofta risken för hjärtsjukdomar och förenklar orsakerna, vilket leder till onödiga statinförskrivningar. En holistisk förebyggande strategi skulle inkludera livsmedel som minskar inflammation i hjärt-kärlsystemet. Fiber-rika livsmedel hjälper till att modulera kolesterol. Hälsosamma fetter, såsom avokado, är utmärkta. Det är de processade livsmedlen – kakorna och bakverken med transfetter – som bör undvikas.
Den utbredda tron på sambandet mellan kolesterol och hjärtsjukdomar och indoktrineringen av vårdgivare har lett till överförskrivning av statiner hos unga människor. Många individer som har låg risk för hjärtsjukdomar får statiner förskrivna, vilket utsätter dem för onödiga biverkningar som inkluderar accelererat åldrande och mitokondriell dysfunktion. I en studie visades att COVID-19-resultat är mer allvarliga för individer med lågt kolesterol, vilket tyder på att statiner orsakar immunbrister som leder till sämre utfall vid infektionssjukdomar.
Statiner kan ha tillämpningar hos äldre, men detta tillvägagångssätt för hjärt-kärlhälsa bör ses med försiktighet, särskilt när dessa piller rekommenderas som en universallösning för att förebygga hjärtsjukdomar hos yngre och medelålders vuxna.
naturalnews.com, Statinindustrin genererar enorma vinster från institutionella lögner om kolesterol och den förenklade bilden av hjärtsjukdomar








