I flera år har läkare stött på utmaningar i behandlingen av icke-alkoholisk fettlever (NAFLD), ett tillstånd som drabbar över 25 procent av den vuxna befolkningen globalt. Men en ny upptäckt pekar på ett oväntat botemedel: camu camu-bäret från Amazonas regnskog.

NAFLD kännetecknas av fettansamling i levern, vilket kan leda till inflammation, ärrbildning och till och med leversvikt om det inte behandlas. Det är starkt kopplat till diabetes, metabola störningar och fetma, vilket gör det till ett betydande hälsoproblem i takt med att fetma ökar globalt. För närvarande finns det inga godkända mediciner för NAFLD, vilket gör kost och motion till de främsta behandlingsmetoderna för denna sjukdom.

Det är därför forskare nu undersöker camu camu-bäret, en liten röd frukt som är inhemsk i Amazonas regnskog. Bäret är rikt på antioxidanter, fiber och polyfenoler – växtbaserade föreningar med evidensbaserade hälsofördelar.

I denna studie deltog 30 överviktiga eller feta vuxna med höga triglycerider i en randomiserad, dubbelblind, placebokontrollerad prövning. De delades upp i två grupper: en fick 1,5 gram camu camu-pulver dagligen, medan den andra fick en placebo (maltodextrin) i 12 veckor, följt av en fyra veckors paus innan behandlingen byttes.

Forskarna fokuserade på att mäta leverfettinnehåll med hjälp av magnetresonanstomografi (MRI), tillsammans med andra indikatorer på lever- och metabol hälsa samt förändringar i tarmbakterier. Efter 12 veckor såg de som tog camu camu en anmärkningsvärd minskning av leverfettet med 15,85 procent, medan placebogruppen upplevde en ökning med 8,42 procent. Camu camu sänkte också leverenzymerna ALT och AST, som är markörer för leverskador.

Dessutom hade camu camu-gruppen fördelaktiga förändringar i sitt tarmmikrobiom, inklusive fler goda bakterier, som Lactobacillus, och färre skadliga bakterier kopplade till NAFLD. Däremot fanns det inga förändringar i kroppsvikt eller total kroppsfett mellan de två grupperna.

Evidensbaserade hälsofördelar med camu camu

Vetenskapligt känd som Myrciaria dubia, har camu camu flera bevisade hälsofördelar. Här är några av dem:

Rik på vitaminer och mineraler
Camu camu utmärker sig för sitt höga innehåll av C-vitamin. C-vitamin hjälper till att stärka immunförsvaret, främjar kollagenproduktionen, förbättrar järnupptaget och påskyndar sårläkning. En portion på 100 gram av camu camu-fruktkött innehåller mellan 877 och 3 133 milligram C-vitamin, även om nivåerna kan variera beroende på var växten odlas. Förutom C-vitamin tillhandahåller camu camu även kalcium, koppar, magnesium, mangan, kalium, natrium och zink.

Stärker immunförsvaret
Antioxidanterna i camu camu, inklusive antocyaniner, stödjer immunhälsan genom att påverka viktiga immunceller som dendritiska celler, lymfocyter och makrofager. C-Vitamin i camu camu hjälper till att hålla cellerna friska genom att skydda dem från skador som orsakas av skadliga molekyler som bildas under inflammation. Det ökar immuncellernas förmåga att omsluta och förstöra skadliga partiklar och bakterier (fagocytos). C-vitamin hjälper också vita blodkroppar, kallade neutrofiler, att förflytta sig till infektionsställen för att bekämpa inkräktare. Samtidigt bidrar det till att förhindra alltför stora vävnadsskador genom att stödja den naturliga processen för celldöd och rensa bort skadade celler.

Har antibakteriella, antimalariamedel och antivirala egenskaper
Forskning har identifierat olika fördelaktiga bioaktiva föreningar i camu camu, såsom polyfenoler och andra som är kopplade till antiparasitiska egenskaper, vilka kan vara användbara vid behandling av sjukdomar som malaria och schistosomiasis. Utdrag från fröna har visat potential som källor för nya behandlingar.

Stödjer hälsosamma blodsockernivåer
Forskning som publicerades i den öppet tillgängliga, peer-reviewade tidskriften Metabolites visade att den lägsta dosen av camu camu-extrakt effektivt reducerade icke-HDL-kolesterol, vilket inkluderar alla skadliga typer av kolesterol och fria fettsyror. Endast den högsta dosen av camu camu-extrakt förhindrade fettansamling och problem relaterade till fettrik kost, såsom insulinresistens, ansamling av leverkolesterol, levertriglycerider och viktökning. Både låga och höga doser av fruktextraktet visade sig vara effektiva för att sänka blodsockernivåerna och förbättra glukostoleransen.

Främjar ögonhälsa
Med sitt höga innehåll av vitamin E och karotenoider hjälper camu camu till att skydda mot ögonskador och kan bromsa utvecklingen av åldersrelaterade tillstånd som grå starr och makuladegeneration.

Förbättrar mun- och tandköttshälsa
Camu camus antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper kan hjälpa till att bekämpa gingivit och andra tandköttssjukdomar. Det minskar oxidativ stress, som annars kan leda till problem med tandkött och parodontala sjukdomar.

Stödjer kardiovaskulär hälsa
Camu camu är fördelaktigt för hjärthälsan. Det kan förbättra blodtrycket och främja bättre blodflöde, vilket hjälper till att skydda hjärtat och artärerna från sjukdomar.

naturalnews.com, De dolda fördelarna med camu camu: Denna amazonska superfrukt kan hjälpa till att vända icke-alkoholisk fettlever

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här