Broccoli är en supermat med många hälsofördelar, vilka främst kan tillskrivas närvaron av växtföreningen sulforafan. Medan sulforafan är känt för sina egenskaper att bekämpa cancer, har en studie funnit att det också kan hantera blodproppar.

Studien, publicerad i januari 2024 i ACS Central Science, undersökte hur vissa växtföreningar påverkar blodkoagulering. Tjugotre föreningar analyserades inklusive sulforafan, piperin (som är ansvarig för svartpeppars styrka), erysolin (en annan förening som finns i broccoli och andra korsblommiga grönsaker) och murrayone (en anticancerförening extraherad från plantan orange jasmin).

”Blodplättar spelar en avgörande roll för människors hälsa genom att underlätta hemostas, vilket minimerar blodförlust genom att bilda klumpar efter skada”, skrev Patrick Tims från NaturalHealth365. ”De bidrar dock också till trombos genom att initiera koagulering som svar på faktorer som hög blodhastighet, komprometterat vätskeflöde och plackrupturer.”

Studieförfattarna upptäckte att sulforafan har en unik förmåga att stoppa blodplättar från att klumpa ihop sig och bilda klumpar, vilket är viktigt för att förhindra stroke och hjärtinfarkter. Enligt dem gör föreningen som finns i broccoli detta på två sätt.

För det första riktar sulforafan in sig på ett specifikt protein i blodplättar kallat PDIA6. För det andra verkar sulforafan förbättra effektiviteten av ett läkemedel som kallas vävnadsplasminogenaktivator – vilket hjälper till att lösa upp blodproppar utan att öka risken för blödning.

Förutom dess antitrombotiska egenskaper fann forskarna att sulforafan bidrar till att förebygga inflammation i nervvävnad och oxidativ stress. Deras artikel föreslog slutligen att att äta broccoli eller andra livsmedel rika på sulforafan – såsom Brysselkål, blomkål och kål – potentiellt kunde hjälpa till att förebygga blodproppar och förbättra strokebehandling i framtiden.

Studier visar att sulforafan bekämpar cancer
Sulforafan är välkänt för sina imponerande anti-canceregenskaper, stödda av många studier. Enligt dessa rapporter kan det hindra tillväxten av cancerceller, utlösa deras programmerade självdestruktion och till och med förhindra bildningen av blodkärl som stödjer tillväxten av tumörer. Sulforafan hjälper också till med avgiftning och minskar inflammation, två avgörande aspekter av cancerförebyggande.

En studie publicerad i European Journal of Nutrition utredde effekterna av sulforafan på PC-3 prostatacancercellinjen. Enligt studien inhiberade isotiocyanater – kemikalier från korsblommiga grönsaker, av vilka sulforafan är ett exempel – DNA-replikation i den cancerframkallande cellinjen. Detta beror på att sulforafan minskar effektiviteten av DNA-reparation i skadliga celler jämfört med normala celler.

En annan studie publicerad i International Journal of Medical Sciences analyserade effekten av sulforafan när det användes tillsammans med kemoterapiläkemedlet docetaxel. Författarna till artikeln testade de två anticancerföreningarna mot PC-3 och DU 145 prostatacancercellinjerna. De fann att sulforafan minskade de båda cellinjernas metastatiska förmåga med upp till 50 procent.

Artikeln från oktober 2019 fann också att cancerceller var mer responsiva när de behandlades med en kombination av sulforafan och docetaxel, jämfört med någon av de två ensamma. Enligt författarna gjorde sulforafan att både PC-3 och DU 145 prostatacellinjer blev mer responsiva på docetaxel genom en synergisk mekanism.

Studieförfattarna noterade att sulforafan ”kunde vara effektivt som ett samkompletterande terapi av docetaxel,” baserat på deras fynd som ”föreslår att korsblommiga grönsaker skulle kunna rekommenderas tillsammans med klassiska kemoterapiagentmedel hos patienter.”

naturalnews.com, Studie: Förening i broccoli kan hjälpa till att hantera blodproppar

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här