Den svenske oligarken Marcus Wallenberg var den som beställde Saudiaffären av politikerna i den svenska regeringen, rapporterar Ekot med hänvisning till uppgifter i en ny bok. Nu kräver Vänsterpartiet besked om vad regeringen och den hemlighetsfulle bilderbergaren har pysslat med tillsammans.

– Det här är en rutten affär från början till slut. Men att man tar direkt påverkan av de som sen tjänar pengar, vapenindistrin, är skandalöst. Jag tycker att både Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt borde förklara sig, säger Jonas Sjöstedt.

Det var den 25 mars 2008 som Wallenberg skickade ett hemligt brev till den svenska regeringen, där han uppmanade Sten Tolgfors att se till att myndigheten FOI återupptog samarbetet med sin saudiarabiska motsvarighet. Det avslöjade Ekot i morse. När oligarkens brev kom hade regeringen redan avbrutit samarbetet med diktaturen – men efter påtryckningarna återupptog man det igen.

I brevet meddelade Wallenberg att han hade samtalat med en av sina kompisar inom den saudiska diktaturen, prins Khaled, som krävde att Sverige skulle ändra sin hållning i frågan

”Jag känner vid det här laget prins Khaled rätt väl, han skulle knappast insistera som han gjorde om han inte själv stod under ett visst tryck. Han försäkrade mig om att han för närvarande icke avsåg ta upp frågan i den saudiska regeringen men han underströk att om han gjorde det i dagens läge skulle reaktionen runt bordet bli ’well, forget the swedes ’”, skriver Marcus Wallenberg i sitt brev till Tolgfors.

Både Marcus Wallenberg, Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt umgås privat. Bland annat inom ramen för den hemlighetsfulla Bilderberggruppens möten, där alla tre deltar.

Originaltext: friatider.se