Nato har påbörjat en process för att rekordsnabbt kunna släppa in Sverige och Finland i militäralliansen. Redan två veckor efter att en formell ansökan gjorts kan länderna bli medlemmar. Samtidigt planerar nu Socialdemokraterna för ett möte om medlemskapet redan 15 maj, där man menar att ett beslut kan komma att fattas.

Huruvida Sverige och Finland kommer bli medlem i USA-ledda Nato är flitigt diskuterat. Sverige har haft en 200-årig neutralitet och trots riskerna med ett medlemskap i militäralliansen vill nästan inget parti ha en folkomröstning. Endast Vänsterpartiet har propsat på att svenska folket ska få en möjlighet att vara med och bestämma sina egna öden.

Nu har Nato inlett en process för att kunna släppa in Sverige och Finland i den USA-ledda militäralliansen på så kort tid som möjligt, berättar diplomatiska källor för norska Schibstedägda VG. Det ska handla om så kort tid som två veckor efter att en eventuell ansökan gjorts. Sedan krävs endast minst ett förhandlingsmöte för att klargöra formaliteterna för medlemskapet.

Läs mer på nyadagbladet.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här