SVT Aktuellt avslöjade den 4 februari 2013 att Läkemedelsverket godkänt läkemedel som är lika verksamt som sockerpiller. Det gäller Edronax en antidepressiv medicin som innehåller den verkningslösa beståndsdelen reboxetin från Pfizer. Trots det och trots allvarliga bieffekter säljs Edronax till patienter inklusive barn i Sverige.

Pfizer experimenterade med reboxetin på 4098 patienter, men de redovisades endast 1065 försök. Resultatet för mellanskillnaden dvs 3033 patienter mörkades. Anledningen var att dessa patienter fick biverkningar och reboxetin visade sig i övrigt vara verkningslöst. Ändå lyckades Pfizer kränga Edronax innehållande reboxetin genom Läkemedelsverkets och EU:s kontroller.

Tyska forskare fick efter en hård kamp med Pfizer ut ett dolt forskningsmaterial om reboxetin som visade att beståndsdelen var värdelös. Pfizer hade mörklagt över 70% av patientfallen i sina studier och bara redovisat resultaten där medlet tycktes ha en verkan, men i det stora hela var effekten inte större än vad sockerpiller skulle ha haft. Avslöjandet publicerades i BMJ.

Amerikanska Food and Drug Administration (FDA) stoppade redan 2001 reboxetin, men i Europa är det fritt fram att sälja medlet och det görs än idag. Trots att de tyska forskarna avslöjat att reboxetin är värdelöst ansåg den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA att reboxetin kunde säljas fritt i Europa.

Läs mer på newsvoice.se, SVT avslöjar att Läkemedelsverket godkänner verkningslösa sockerpiller

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här