Staden Neom ska husera nio miljoner invånare i den saudiska öknen. Jättebygget utmålas som ett högteknologiskt under, samtidigt som kritiker pekar på närmast dystopisk massövervakning dygnet runt och projektets kopplingar till ljusskygga globalistorganisationer. Den udda stadsplanen utgår från en blott 200 meter bred linje, som dock ska vara 170 kilometer lång och hela 500 meter hög.

Projektet profileras framförallt som ”klimatsmart”, helt utan bilar och med automatiserade tjänster som styrs av artificiell intelligens. Ett snabbtåg ska också gå igenom den långsmala staden så att invånarna på kort tid kan ta sig från ände till ände. De boende i staden ska aldrig ha längre än fem minuters promenad till butik och mataffärer. Hela den långa linjen ska omklädas en gigantisk glasvägg som kan sträcka sig 500 meter meter över marken.

Det är den wahabitiska teokratins kronprins Mohammed bin Salman som är ansiktet utåt för idén och också den som presenterat detaljerna kring projektet. Hittills har 500 miljarder dollar investerats i bygget.

NEOM | What is THE LINE?

Projektet får samtidigt kritik, bland annat för att projektet inkluderar en tvångsförflyttning av minst 20 000 människor för att kunna genomföra byggandet – huvudsakligen från landets tidigare nomadiska minoritet huwaitat.

Minst en av de aktivister som uppmärksammat att jättebygget innebär att tusentals människor förlorar sina hem har också under oklara omständigheter dödats av saudiska säkerhetsstyrkor – och ett flertal har arresterats och fängslats. Enligt obekräftade rapporter har flera personer ur lokalbefolkningen också avrättats när de vägrat att sälja sina hem till den saudiska staten.

Massövervakning – dygnet runt
Jättestaden är tänkt att fungera som ett gigantiskt och avancerat övervakningssamhälle. Ansvariga kommer nämligen samla in de boendes data – och betala invånarna för denna.

– Utan tillit finns det ingen data och utan data finns det inget värde, förklarar Joseph Bradley, verkställande direktör för NEOM Tech & Digital CO som kommer att övervaka implementeringen av den nya teknikplattformen.

– Den här teknologin ger användarna möjlighet att gå igenom och enkelt förstå intentionen bakom användandet av deras personliga data samtidigt som de erbjuds finansiella belöningar för att godkänna användandet av deras data, fortsätter han.

De grundläggande investeringarna från den saudiska staten handlar främst om att ta fram nödvändig infrastruktur. De verkligt stora pengarna ska privata investerare stå för och visionen är en ”smart stad” designad för att styras huvudsakligen med artificiell intelligens – där data används för att hantera ström, vatten, avfall, transporter, sjukvård och säkerhet.

Enligt The Star kommer data att samlas in från användarnas hem, mobiltelefoner och från kameror med ansiktsigenkänningsteknik samt diverse andra sensorer. Denna omfattande massövervakning behövs enligt ansvariga för projektet för att ”förutse användarnas behov”.

Läs mer på nyadagbladet.se, Teknokratiska megastaden Neom som byggs i Saudiarabien

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här