Ett förvirrat läge i det som händer i Norge. Magnus Ranstorp säger, ”att en person så utstuderat ska ha förberett en sprängladdning på ett ganska så komplicerat sätt, och sedan ha åkt ner och genomfört den här typen av väpnad operation … det är ganska unikt. Det finns inget fall i Europa som vittnar om något liknande.” [1] ”Mycket tyder på att det är samma person”, säger Are Frykholm på Oslo polisdistrikt till DN.se. [2]

Norsk polis har sagt att det kan röra sig om bomber. ”– Förmodligen är det bilbomber och kanske har de briserat under byggnaden. Man kan köra under regeringsbyggnaden. Det är så märkligt för att det har skadat åt alla håll.” [3]

Den misstänkte mannen heter Anders Behring Breivik och är 32 år. [4] Han är medlem i frimurarna, men har endast den första graden i det norska systemet. [5]

Enligt Expressen [6] så blev Anders Behring Breivik högerextrem, var aktiv i olika forum och skrivit om kampen mellan nationalism och internationalism. Han ska dessutom haft tillgång till vapen och genom sitt företag fått tillgång till konstgödsel som kan användas till att göra bilbomber.

Enligt den svenska nationalistiska tidningen Realisten, [7] ”Anders Behring Breivik har, enligt egna uppgifter, tidigare drivit bloggen Fjordman och har senare under många år varit skribent för de antimuslimska och sionistiska bloggarna Gates of Vienna och Jihad Watch under pseudonymen Fjordman.”
Men enligt Robert Spencer som driver Jihad Watch så är detta en lögn. [8]

Bortsett från denna förvirring kring Anders Breiviks identitet så kan man ifrågasätta hur han lyckades med detta på egen hand?

Titta noga på den här filmen, den lär vara en av de först tagna efter bomben?

Det är en enorm förödelse, så gott som varenda fönster är utblåsta. Bilen som ligger på kant måste vara den bil de flesta identifierar med bilen som bomben var placerad i. Jag är ingen bombexpert, men tycker att en bilbomb känns lite klent för att blåsa ut varenda ruta i alla dessa byggnader. Dessutom, lägg märke till byggnaden till höger i början av filmen. Det brinner inte, man ser endast damm i luften.

Ett vittne som berättar om att en andra explosion ägde rum:

Här är den andra explosionen:

I detta reportage ser vi samma byggnad, men nu i brand.

Lägg märke till att de är de översta våningarna som brinner, det brann inte här i första filmensekvensen. I den undre våningen så funkar fortfarande belysningen, dvs. strömmen är inte utslagen. Det borde alltså ha funnits en bomb i huset.

Enligt denna bild så är det ”Oil and energy dept” som exploderar.

Denna bild är också ganska intressant:

Helikopterplattan på taket är nästan oskadad. En tanke som slog mig var om det var en reservtank till plattan som exploderade, men då borde inte det inte brinna i själva byggnaden, utan uppe vid plattan?

Det hela är förvirrande, var attentatet i Oslo och ute på Utöya sammankopplade? Det borde de vara eftersom de ägde rum vid samma tillfälle. Men klarar verkligen en ensam person allt detta på egen hand? Tror knappast det. Hade de tillgång till inträde inne i byggnaderna? Om så är fallet så lär det handla om något mycket större, att det finns någon form av underrättelsetjänst, någon form av inside- länk. Magnus Ranstorp sa att detta var ganska unikt, och då talade han om en sprängladdning.

gryningensljus.blogspot.com, Terrorattentat i Oslo förvirrar

DN

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här