En Tesla-programvaruingenjör led av skärsår efter att ha blivit attackerad av en tillverkningsrobot på företagets Gigafabrik i Texas, rapporterar flera nyhetskanaler och hänvisar till dokument och vittnesmål.

Händelsen beskrivs i detalj i en skaderapport som Daily Mail fått tag på. Den inträffade 2021 vid Teslas stora anläggning i Austin, där en icke namngiven ingenjör försökte serva automatiserade robotar som är designade för att tillverka bildelar från bitar av gjuten aluminium.

Även om flera maskiner hade stängts av för underhållsarbetet, aktiverades en robot oväntat och kastade sig mot ingenjören, klämde fast honom mot en yta och ”tryckte sina klor in i hans kropp, vilket orsakade blödning från hans rygg och arm”, berättade två vittnen för nyhetssajten The Information. De tillade att arbetaren lämnade ett ”blodspår efter sig” när han befriade sig själv. Han drabbades också av ett ”skärsår, snitt eller öppet sår” på sin vänstra hand, enligt skaderapporten.

Även om ögonvittnen till attacken beskrev allvarliga skador, angav Teslas rapport till tillsynsmyndigheterna att ingenjören inte behövde någon betald ledighet för att återhämta sig. Företaget har hittills avböjt att offentligt kommentera händelsen.

Personer nära Tesla citerades med att säga att det fanns flera säkerhetsbrister och att flera arbetsplatsolyckor var resultatet av tekniska fel vid anläggningen i Texas.

En advokat som representerar kontrakterade arbetare vid fabriken i Austin, Hannah Alexander, berättade senare för Daily Mail att skador på personalen och till och med dödsfall hade underrapporterats av Tesla. Hon hänvisade till dödsfallet av en byggnadsarbetare vid anläggningen i september 2021.

”Vi har haft flera arbetare som skadats, och en arbetare som dog, vars skador eller död inte finns med i dessa rapporter som Tesla ska fylla i korrekt och lämna in till kommunen för att få skatteförmåner”, sa Alexander och tillade att Teslas skaderapporter bör tas med en nypa salt.

Förra året lämnade Alexander och Workers Defense Project, en advokatgrupp, in ett klagomål till USA:s arbetsmiljömyndighet OSHA om säkerhetsproblem och orapporterade skador vid Giga-fabriken. Den federala myndigheten har ännu inte vidtagit några åtgärder. Tesla har avvisat liknande anklagelser relaterade till sin anläggning i Kalifornien och sagt att de var del av en ”ideologiskt motiverad attack”. Företaget har under det senaste decenniet fått dussintals böter från OSHA, de flesta för överträdelser vid anläggningen i Kalifornien. Inga dock som involverade fabriken i Texas.

infowars.com, Teslas fabriksrobot angrep arbetare

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här