Charlie Skelton är journalist och utbildad vid universitetet i Oxford. Han skriver för brittiska The Guardian och har gjort en personlig redogörelse för sina observationer av bilderberggruppens möte i Österrike 2015.

Bilderberg är ett toppmöte där ledande beslutsfattare i vårt samhälle är inlåsta tillsammans i tre dagar med bl.a. kraftfulla företagslobbyister, och ledande personer vid Transparency International (internationell organisation för korruptionsbekämpning).

Slingrandes ned för alperna kom ”Bilderbus”, med årets mötesdeltagare på en rundtur i Tyrolen. Surrandes ovanför bussen var dess helikoptereskort. Jag svär att jag kunde ha kastat ett euromynt på taket av bussen och den hade studsat in i rotorn på helikoptern. Dvs om jag hade velat bli sänkt av en NSA-prickskytt såklart.

I bussen under helikoptern måste det ha känts som att vara i en tvättmaskin. Inte undra på att delegaterna ombord såg griniga ut. Sittandes längst fram var Jessica T Mathews med ett ansiktsuttryck som påminde om ett åskväder. Även om kanske orsaken till hennes huvudvärk var inte helikoptern, utan snarare det motsägelsefulla av att vara del i styrgruppen på en av världens mest hemlighetsfulla politiska toppmöten (Bilderberggruppen) och samtidigt rådgivare i Transparency International USA.

Även på bussen var James Wolfensohn. En kollega i Transparency International USA:s insynsråd. Wolfensohn var delad vinnare av deras 2014 ”integritet award”, en ära som han delade med andra berömda transparency-förkämpar, och världens fjärde största vapenföretag, Raytheon. Tidigare vinnare av integritets utmärkelsen inkluderar (jag skojar inte) Coca-Cola, General Electric och den dåvarande utrikesministern Hillary Rodham Clinton, den ökända epost-raderaren själv. Jag tror att någon borde berätta för Transparency International USA: vad ”öppenhet” betyder. Det kan ha varit en förväxling någonstans längs vägen kring detta begrepp.

När det gäller öppenhet, misslyckas såklart årets Bilderbergmötet på precis alla tänkbara sätt. Tre premiärministrar, två utrikesministrar, en president, ingen presskonferens. Ingen offentlig insyn. Bara en massa ledande beslutsfattarna inlåsta i tre dagar med otroligt kraftfulla företags lobbyister, diskuterandes ämnen med mycket nära samband till viktiga frågor som rör allmänheten. Ämnen som ”globalisering” och ”aktuella ekonomiska frågor”, som i praktiken innebär den gigantiska handelsavtal, den transatlantiska handels- och investeringspartnerskap (TTIP).

En av alla dessa beslutsfattare som deltog kan tas som exempel och diskuteras: Vad sägs om Mikael Damberg? Han är den svenska närings- och innovationsministern, och 2015 är hans första gången som deltagare vid Bilderbergmötet. På stolen bredvid honom är Carola Lemne, verkställande direktör i Svenskt Näringsliv. Denna lobbygrupp beskriver sig själv som ”Sveriges största och mest inflytelserika affärsfederation”, och det är mycket positiv till TTIP. Som hemsida säger: ”Sedan 2007 har Svenskt Näringsliv arbetat aktivt för att främja framgången för dessa förhandlingar”.

På den andra sidan av Damberg är ordföranden i Volvo, Carl-Henric Svanberg. Hans företag är en stark anhängare av TTIP. Bara förra året, twittrade Volvokoncernen: ”Ett omfattande #TTIP avtal skulle minska reglerande handelshinder och öka USA: s konkurrenskraft.

Damberg är omringad av svenskar. Han hasar ner under bordet för att försöka göra sin flykt. Men där i halvdunklet han möter svenska miljardären Jacob Wallenberg, ordförande i industrikonglomeratet Investor AB. Wallenberg citerades av den amerikanska ambassaden i Sverige i slutet av förra året: “‪TTIP is a once-in-a-lifetime opportunity. With a strong agreement consumers will be the beneficiaries.”

Lobbyist, företagsordförande, miljard-investerare: en sammanhållen harmoni i inflytande som förflyttar politiska beslut bakom stängda dörrar. Och kören blir starkare: Wallenberg och Svanberg, tillsammans med fem andra Bilderbergdeltagare, är medlemmar i den inflytelserika European Round Table of Industrialists. Och ERT är medlem i ”European Business Alliance för TTIP”. Lager på lager av lobbying. Och det är fortfarande bara en bråkdel av storföretagens pro-TTIP inflytande på Bilderberggruppen.

Och alltihop händer bakom stängda dörrar: utom synhåll för den desillusionerade väljarkåren. 500 av dem samlades i centrum av Telfs på lördagen för att protestera mot hur Bilderberg gör affärer och sätter policys bakom stängda dörrar som påverkar samhället.

963

Offentliga representanterna: låt oss veta vad som händer,” säger ett plakat. ”Stoppa tystnaden”, uppmanade en annan. Det fanns ilska överallt på hur folkvalda politikerna hade gömt sig själva undan på detta sätt tillsammans med storföretagen. Jag talade med Ursel Herbst, som hade kört hela vägen från Köln för denna demonstration. ”Det sätt Bilderberg döljer sig är bara dumt, som busiga barn.” Hon log ett trött leende. ”Jag respekterar dem inte.”

Det är ironiskt att Bilderbergmötet sätter på en sådan show av makt: ta över en del av alperna för ett ”privat möte”, stänger luftrummet, stänger vägar, svävande helikoptrar över sina bussar … och ändå är nettoresultatet att dem framstår som ett gäng busiga barn. De kan dock trösta sig med att utöva ett stort inflytande på stora delar av transatlantiska politiken. Det kanske inte mycket, men det är något.

Charlie Skelton, The Guardian

Mer från vaken.se nedan om bilderberggruppen.

Viktiga artiklar att läsa om bilderberggruppen, dess historia och de problem som uppstår när näringsliv, politiker och media diskuterar bakom stängda dörrar utan transparens och granskning.

Bilderberggruppen – Det Största hotet mot den civiliserade demokratiska världen
Bilderberggruppen – De Hemliga Världshärskarna
Här är Sveriges deltagare vid Bilderbergmötet 2014
Det du inte ska veta!- Följande text har jag skickat till Sveriges Televisions …
Fråga dina folkvalda sånt du undrar över – Stefan Löfven om bilderberggruppen
Bilderberggruppen och de avgörande besluten
Riksdagens protokoll 1977/78: Om anledningen till svenskt deltagande i den s. k. Bilderberggruppen
Presskonferens i EU-parlamentet: Vem styr i det dolda?
Urban Bäckström ger oss delar av agendan från Bilderberggruppen
Bok: Den sanna historien om Bilderberggruppen
En liten guide till hur världen styrs – Författare Michael Delavante

1 KOMMENTAR

  1. Någon som hört om Mikael Damberg blivit tillfrågad eller själv nämnt om sin resa till Bilderbergmötet 2015? Hoppas ni som åker till politikerveckan i almedalen 28:e juni – 5:e juli 2015 får chans att prata med honom. Tror säkert han kan berätta något litet iaf. Vad tror ni? 😀

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här