Atens Nyheter publicerade den 19 februari en mobiliserande intervju med Greklands kände kompositör och motståndskämpe, Mikis Theodorakis. Theodorakis angrep räddningspaketet. Han sa att det grekiska parlamentet bär sig åt som en junta och att det har förlorat sitt mandat:

”Ett parlament som representerar en minoritet i landet intresserar mig inte. Sammanlagt har de mindre än hälften av väljarna bakom sig. Enligt författningen är de olagliga och de iscensätter en kupp. Det gjorde också männen i juntan.”

Parlamentet har godkänt två räddningspaket som kommer att binda Grekland till ”händer och fötter till ett berg av skulder och räntor de kommande 150 åren…. De som medvetet drivit oss till konkurs, trojkan och regeringen, säger nu att de vill rädda oss från konkurs. Detta är rent vansinne! Med det nya memorandumet legitimerar de sitt första från 2010, vilket inte fick tre-femtedels majoritet (som krävs för att ett beslut blir giltigt) … Trojkan, regeringen och alla politiker som drivit igenom sådana beslut har handlar olagligt. Ni kan vara säkra på att de en dag kommer att ställas inför rätta och bestraffas.”

På frågan om vänstern skulle kunna stoppa memorandumet svarade han: ”Nej, inte bara vänstern. Men hela folket skulle kunna, från den patriotiska vänster till den patriotiska högern. Fosterlandet. Hellas. Enade, i ett slag, kommer vi en dag att avsätta ovärdiga regeringar, trojkor och Merkel- Sarkozy…..”

Theodorakis sa att ”Grekland är rikt. Vårt folk arbetar hårt. Vad saknar vi? Det man kallar nationell självständighet.” På frågan om den grekiska finanskrisen svarade han: ”Den enda krisen är den internationella kapitalismens, som hotas av den internationella maffia som består av finanskapitalets jättar och deras virtuella pengar. Finanskapital har praktiskt taget köpt dagens europeiska politiker, som inte inser att de lägger snaran om sina egna halsar. Idag hotar oss de europeiska politikerna och de handlar som plundrare. Imorgon kommer de alla att vara offer, precis som vi.”

Källa: larouche.se